Hrvatski narod “važna kockica u crnogorskom mozaiku”: Puna podrška u nastojanjima za pridruženjem Europskoj uniji

Posjet izaslanstva Osječko-baranjske županije na čelu sa županom Ivanom Anušićem hrvatskoj zajednici u Crnoj Gori potvrdio je izvrsnu suradnju Županije s Adrijanom Vuksanovićem, ministrom bez portfelja u crnogorskoj Vladi i predsjednikom Hrvatske građanske inicijative te Zvonimirom Dekovićem, predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

Nakon sastanka održanog u Osječko-baranjskoj županiju u veljači ove godine, župan Anušić i zamjenik Mato Lukić posjetili su mjesta u Crnoj Gori gdje žive Hrvati. Uoči dolaska u Tivat, Kotor, Perast i Donju Lastvu sastali su se s veleposlanikom Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselkom Grubišićem.

Hrvata u Crnoj Gori prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. ima oko šest tisuća, uglavnom u Boki kotorskoj. Pred njima su za nekoliko dana lokalni izbori na kojima Hrvatska građanska inicijativa ima listu za Općinsko vijeće Tivat.

– Obišli smo brojna znamenita mjesta i područja čiju povijest je pisao hrvatski narod i gdje se i danas baštini hrvatska tradicija i kultura. Vjerujem kako će hrvatska zajednica u nedjelju podrži Hrvatsku građansku inicijativu koja s pravom smatra da je hrvatski narod “važna kockica u crnogorskom mozaiku” jer su svojim višegodišnjim radom pokazali predanost prema zaštiti i očuvanju hrvatskih nacionalnih vrijednosti – rekao je župan Anušić i dodao kako je vrijeme koje je pred Crnom Gorom iznimno izazovno i da imaju punu podršku iz Hrvatske u nastojanjima za pridruženjem Europskoj uniji.

U Kotoru je županijsko izaslanstvo održalo sastanak s Generalnom Konzulicom Republike Hrvatske u Kotoru Jasminkom Lončarević, koja je istaknula kako je svaki dolazak hrvatske delegacije u Boku kotorsku poruka zajedništva koja je Hrvatima izvan Hrvatske od velike važnosti.

Na sastanku su razgovarali i o mogućnostima konkretne suradnje kroz zajedničke projekte i edukacije mladih ljudi iz Crne Gore kada je u pitanju priprema europskih projekta i povlačenje sredstava iz pretpristupnih fondova i Interreg IPA Programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora.

– Iskustva iz Hrvatske koja je već godinama članica Europske unije, a osobito iskustva Osječko-baranjske županije čija Javna ustanova Županijska razvojna agencija ima izvrsne rezultate su nam od velike pomoći. Cilj nam je u bližoj budućnosti poslati mlade ljude u Slavoniju kako bi vidjeli primjere dobre prakse. Također nam dolazak župana Anušića nekoliko dana pred izbore u Tivtu daje potporu i vjetar u leđa da ćemo i u budućnosti zajedno s Republikom Hrvatskom raditi na očuvanju hrvatskog identiteta i kulture u Crnoj Gori– rekao je Vuksanović.

Vuksanović, Deković i potpredsjednik HGI Ilija Janović goste iz Osječko-baranjske županije upoznali su i s kulturnim i sakralnim blagom hrvatskog naroda Boke kotorske. Tako su posjetili kotorsku katedralu iz 12. stoljeća, jednu od najstarijih katedrala na istočnoj obali Jadrana, posvećenu sv. Tripunu u čiju čast se igra Kolo bokeljske mornarice, odnedavno pod zaštitom UNESCO-a. Najjači dojam ostavio je umjetni otok Gospe od Škrpjela koji se uz otok Sv. Juraja nalazi u bokokotorskom zaljevu ispred grada Perasta. Otok je nastao potapanjem starih brodova i nasipavanjem kamenja na mjestu gdje je na hridi pronađena Gospina slika koja je danas izložena u crkvi na otoku. Zbog slika poznatog hrvatskog slikara Tripe Kokolje crkvu još nazivaju i “hrvatska Sikstina”, a svečani običaj godišnjeg nasipavanja kamenja zvan Fašinada, održava se više od 570 godina i trajan je spomen hrvatske prisutnosti u Boki kotorskoj – “zaljevu hrvatskih svetaca”.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content