Mnoštvo posjetitelja sudjelovalo na 10. izdanju manifestacije “Za bakinim stolom”: Domaći proizvodi, druženje i nastup malih folkloraša obilježili dan

Ovogodišnja manifestacija “Za bakinim stolom”, koja se obilježava već desetu godinu, još je jednom pokazala zašto je jedna od najprepoznatljivijih na području općine Čačinci. Brojni su posjetitelji, baš kao i prijašnjih godina, mogli uživati u domaćim proizvodima, a bilo je tu uistinu svega, od lepinja, raznik vrsta slatkih i slanih kolača, pereca, meda… Za sve spomenuto zaslužni su Općina Čačinci i Turistička zajednica općine Čačinci, Osnovna škola Antuna Gustava Matoša te Kulturno-umjetničko društvo Čačinci koji su organizatori ove tradicionalne, kulturno-gastronomske manifestacije, a čačinački Dom kulture “premal” za sve posjetitelje koji su došli uživati u kulturno-umjetničkom programu.

– Ovo nam je bila deseta godina kako održavamo manifestaciju “Za bakinim stolom” i mislim da su naši posjetitelji mogli vidjeti jedan bogat kulturno-umjetnički program. Došla su nam kulturno-umjetnička društva iz Vukovarsko-srijemske i Bjelovarsko-bilogorske županije, a uz dva “domaća” KUD-a upriličili su jedan šarolik program i bilo je lijepo vidjeti kako djeca valoriziraju kulturnu baštinu, odnosno pjesmu i plesove svog kraja. Također je važno naglasiti kako je bitan dionik u cijeloj priči bila Osnovna škola Antuna Gustava Matoša, naš KUD Čačinci, izlagači i OPG-ovi te svi roditelji, bake i djedovi kao i Čačinčani koji su trudom i radom doprinijeli manifestaciji – istaknula je direktorica Turističke zajednice općine Čačinci Ana Marunica.

IMG_9336-Custom

Kako je spomenuto, pomoć prilikom organizacije desete jubilarne manifestacije pružila je i Osnovna škola Antuna Gustava Matoša, a kako je došlo do suradnje pojasnila je ravnateljica Kristina Krmpotić. 

– Desetu godinu za redom škola i na ovaj način obilježava Dane kruha, uz one u krugu škole. Uvidjeli smo potrebu da sa svojim događajem trebamo izaći iz škole kako bi zapravo bili viđeni u cijelom mjestu, a toliko smo se raširili da to sada nije samo za naše Čačinčane već i za KUD-ove iz drugih županija koji su nam se priključili te smo napravili i Dječju smotru folklora. U manifestaciji su sudjelovali svi učenici. Razredna nastava s točkama za priredbu, predmetna nastava zajedno s roditeljima ispekla je kolače koji su bili izloženi i zbilja sam ponosna što škola, uz manifestaciju “Za bakinim stolom”, sudjeluje u svim događanjima u Čačincima. Interes je zaista bio velik, roditelji se također angažiraju i postali smo jedna uigrana ekipa. Turistička zajednica je srce svega, povezuje nas sve skupa i drago nam je da smo svojim malim doprinosom pridonijeli da napravimo jednu veliku stvar – rekla je ravnateljica Krmpotić.

IMG_9497-Custom

Zadovoljan odazivom bio je i načelnik Alen Jurenac koji je istaknuo kako je manifestacija “Za bakinim stolom” jedna od najposjećenijih u Čačincima.

– Možemo reći kako je ovo najposjećenija manifestacija na području Čačinaca u svakom smislu. Velika zahvala ide Turističkoj zajednici i Osnovnoj školi te KUD-u Čačinci koji svaku manifestaciju poprati na jednoj visokoj razini, pa tako i ovu. Veseli također što smo vidjeli KUD-ove s šireg područja naše županije, ali i iz Bjelovarsko-bilogorske i Vukovarsko-srijemske županije koji na najbolji mogući način njeguju kulturu Slavonije, a vjerujemo da će tako nastaviti i u budućnosti. Svjedoci smo kako nam je prostor postao mali s obzirom na broj posjetitelja, tako da ćemo nastojati riješiti i tu problematiku – rekao je načelnik Jurenac.

IMG_9653-Custom

U dječjoj smotri folklora, uz KUD Čačinci, sudjelovali su tako KUD “Dugo Selo” iz Dugog Sela Lukačkog, KUD “Slavko Janković” Rokovci – Andrijaševci i KUD “Palčina” Severin. Za brojne posjetitelje svoje proizvode prezentirali su OPG-ovi i obrtnici, odnosno OPG Marić, Pčelarstvo Grdić, OG Šimanović te Mimoza, a za slastice su se, uz već spomenute, pobrinuli i Udruga umirovljenika Čačinci, na čelu s predsjednicom Erikom Čilog, KUD Čačinci, na čelu s predsjednicom Eminom Mužar, Osnovna škola Antun Gustav Matoš i Dječji vrtić, na čelu s ravnateljicom Anom Krmpotić.

Dodajmo kako su se izloženi kolači i krušni proizvodi, koje je blagoslovio velečasni Nedjeljko Androš, mogli kušati i kupiti, a prikupljene donacije iskoristit će se za financiranje ekskurzija i izleta učenicima u potrebi iz Osnovne škole Antuna Gustava Matoša.

Djelić onoga što se moglo vidjeti u Čačincima, donosimo vam u našoj fotogaleriji.

(www.icv.hr, mra)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content