Obilježena 31. obljetnica osnutka 132. brigade Našice – Orahovica

U srijedu je u Našicama svečano obilježena 31. obljetnica osnutka 132. brigade Našice – Orahovica koja je počela obilaskom i odavanjem počasti na posljednjim počivalištima poginulih i umrlih branitelja. Program je nastavljen u Spomen sobi HVIDR-e izložbom ratnih fotografija 132. brigade koja je bila otvorena za građane tijekom cijelog dana. 

Na središnjem gradskom trgu potom je održana središnja svečanost koju su svojim nastupima otvorili Gradska glazba i Našičke mažoretkinje “Dora”. Potom su na spomen obilježje “Uskrsla Hrvatska” brojna izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće za poginule i preminule branitelje. Počast su su tako odali izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Stipan Šašlin i jedan od zapovjednika 132. brigade, pukovnik Ivan Husnjak. Vijenac su položili pripadnici Policijske uprave osječko-baranjske predvođeni načelnikom Ladislavom Beceom, načelnikom Policijske postaje Našice Ivicom Bukvićem i  zapovjednikom vojarne 132. brigade HV bojnik Josipom Granatom.

Zajedno su vijence položili izaslanik predsjednika Vlade, zamjenik župana osječko-baranjskog Josip Miletić i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra branitelja, general Kornelije Brkić.

Vijence su potom položili gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba i počasni građanin grada Našica Vladimir Šeks. Svoju počast odala su i izaslanstva općine Podgorač na čelu s načelnikom Goranom Đanićem i predsjednicom Općinskog vijeća Ljiljanom Zidar te općine Donja Motičina predvođeni načelnikom Željkom Kovačevićem.

Vijence su zatim položile i svijeće zapalile i brojne udruge proizašle iz Domovinskog rata. Počast poginulim i preminulim braniteljima je odana i minutom šutnje, te je molitvu izmolio fra Tomislav Faletar, koji je i služio misu zadušnicu za branitelje u crkvi Sv. Antuna Padovanskog. 

Gradonačelnik Krešimir Kašuba je istaknuo da je ovaj datum velik za našičku, ali i hrvatsku povijest, a seže u 1991. godinu kada je i osnovana našička brigada.

–  Nakon pada, odnosno oslobođenja naše vojarne od tzv. JNA kada su se stekli uvjeti, osnovana je 132. brigada koja je malo spominjana u ratu obzirom na ulogu koju je imala. Naime, držala je istok Slavonije, grad Osijek i bila je najisturenija pozicija, pogotovo u prosincu kad je pao Antunovac i kada su bili okruženi s tri strane. 132. brigada ima 59 poginulih koji su dali ono najvrjednije, svoje živote za domovinu, 200 ranjenih koji su ostavili svoje zdravlje. Više od 5 tisuća branitelja je prošlo kroz brigadu da bi mi danas imali slobodnu Slavoniju i Hrvatsku – istaknuo je Kašuba.

Zamjenik župana OBŽ Josip Miletić je rekao kako mu je posebna čast biti u Našicama.

– Ova brigada branila je istok Hrvatske i izvojevala veliku pobjedu hrvatskog naroda i slobodu. Svakako da su više od 5 tisuća pripadnika i 59 poginulih trajni spomen svima nama i njihova zadaća i doprinos u Domovinskom ratu ne smije se nikada zaboraviti – rekao je Miletić.

Saborski zastupnik Stipan Šašlin naglasio je kako mu je drago vidjeti svoje suborce. 

– Nalazili smo se na bojišnicama oko Osijeka i branili poglavito Osijek i ovaj dio Slavonije kako bi se i mi Baranjci mogli vratiti u svoju Baranju, doista smo ponosni na sve te dane i ovo je naša trajna obveza da čuvamo uspomenu na sve naše suborce koji su dali svoje živote za našu Hrvatsku – rekao je Šašlin. 

(www.icv.hr, eš; foto: E. Šubić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content