OPĆINA ČAĐAVICA U Noskovcima počela druga faza izgradnje pješačke staze

Prva faza izgradnje pješačke staze u Noskovcima, naselju u općini Čađavica završena je prije dvije godine, a u rujnu ove godine je započela druga faza. 

Prvom fazom izgrađena je pješačka staza od mjesnog doma, odnosno Područne škole Noskovci u dužini oko 500 metara, a čim je Općina Čađavica prošla na natječaju za sufinanciranje izgradnje drugog dijela, ista je odmah započela.

Ukupna vrijednost radova na drugoj fazi pješačke staze, koja će se protezati do Posjetiteljskog centra Dravska priča, iznosi 463.319,50 kuna od čega je Općina od Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine dobila 120.000 kuna, a od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije 195.000 kuna. Preostali dio financirat će sama Općina Čađavica iz svog proračuna.

– Kako bi naši učenici koji pohađaju školu u Noskovcima, ali i mještani imali sigurnije kretanje kroz naselje i ne bi morali hodati po cesti, odlučili smo izgraditi pješačku stazu. Prvi dio nogostupa, oko polovicu, smo završili prije dvije godine, a u rujnu ove godine smo započeli s drugom fazom izgradnje. Kada radovi budu gotovi staza će se protezati od mjesnog doma, odnosno Područne škole Noskovci do Posjetiteljskog centra Dravska priča, dakle skoro kroz cijelo naselje Noskovci – rekao je načelnik općine Čađavica Mirko Rončević s kojim smo obišli gradilište.

IMG_3559

Načelnik Rončević osvrnuo se i na demografsku sliku općine…

– Osvrnuo bih se i na priču da je Slavonija pusta, prazna, da se ništa ne radi i tako dalje. Osamnaest godina sam načelnik i sa svojeg stajališta mogu potvrditi da se posljednjih pet godina vide pomaci, ne mogu reći da nema napuštenih, praznih kuća, jer stariji umiru, mladih je sve manje čega smo svjesni, ali tako je u cijeloj Hrvatskoj. Ipak, isto tako mogu potvrditi da mladi ostaju tu na našem području. Nedavno sam zaprimio upit da li ćemo i ove godine sufinancirati kupnju prve nekretnine ili adaptiranje već postojeće za mlade obitelji, za što mogu reći da hoćemo, isto kao i proteklih godina. O natalitetu na području naše općine i da ipak mladih ovdje ima, govori i činjenica popunjenosti Dječjeg vrtića Lipa u Čađavici, a za koji je bilo dosta proturječnosti da li će trebat ili ne. Od ukupnog kapaciteta od 54 djece u vrtiću ove godine boravi 52 i nemamo nikog na listi čekanja, ali po rodiljnim naknadama koje isplaćuje Općina vidim da imamo određeno povećanje, što se tiče nataliteta u općini Čađavica. Znači, nešto se pozitivno u cijeloj toj priči dešava, ipak vidimo da mladi ostaju, posla se ovdje može naći tko želi raditi, doduše na poljoprivredi kao primarnoj djelatnosti na području općine. Što se tiče uvjeta života ovdje u općini Čađavica, imamo skoro sve, tu su vrtić, osnovna škola, ambulanta, zubar, apoteka, benzinska pumpa, trgovina… Ako je potrebno otići negdje dalje po određene usluge, Virovitica je udaljena samo tridesetak kilometara od Čađavice, Slatina dvanaest, dakle nije nam ništa tako jako daleko, sve nam je pri ruci i zašto onda živjeti u nekome gradu kada se može i ovdje na selu lijepo živjeti – dodao je načelnik.

Radova druge, kao i prve faze izvodi tvrtka Cestogradnja d.o.o. iz Slatine.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content