Osnovnoškolci sudjelovali na radionici “Strah iz terarija”: Upoznali neobične ljubimce Virovitičana Brune i Rudija

U Gradskom muzeju Virovitica danas (petak) održana je radionica “Strah iz terarija” u sklopu izložbe “Čega se bojiš? Strah u našoj svakodnevici”, a na kojoj su sudjelovali učenici 6. i 7. razreda Osnovne škole Vladimir Nazor Virovitica.

Uz razgledavanje postava izložbe, na radionici su imali prilike upoznati neobične ljubimce Virovitičana Brune Majetić i Rudija Kuleja.

– U sklopu izložbe „Čega se bojiš?“ Etnografskog muzeja Istre, Gradski muzej Virovitica organizirao je radionicu koja se doticala jedne od najčešćih fobija, a to je fobija od egzotičnih ili neobičnih životinja. Dakle onaj uobičajeni trah od paukova, zmija, guštera, buba, žaba i sličnih životinja. U tome su nam pomogli Rudi koji posjeduje takvu vrstu životinja i jako ih voli i nama uvijek draga gošća Bruna. Cilj i nekakva svrha cijele priče je bila predstaviti djeci te životinje kao normalna bića koja ne ugrožavaju ljudski život i od kojih stvarno ne treba razviti fobiju, nego jednostavno pustiti da žive svoj život – rekla nam je ravnateljica Muzeja Mihaela Kulej.

IMG_1973

Bruna Majetić svoje vršnjake upoznala je sa svojim kućnim ljubimcem leopard gekonom Mislavom.

– Mislav je star godinu dana i stvarno je super životinja. Htjela sam nešto drugačije, pa sam u razgovoru s Rudijem došla na ideju da će to biti gušter. Nije se teško brinuti za njega, ima drugačiju prehranu nego klasični kućni ljubimci, ali naravno kao i svi ostali ljubimci treba pažnju. Danas je bio stvarno njegov dan, bio je prava zvijezda. Naučen je na ljude, ali ovo mu je bio prvi ovako veliki izlazak pa je bio malo sramežljiv – kaže nam Bruna.

IMG_1943

Potom su učenici mogli upoznati i Darvina, 5-godišnjeg kraljevskog pitona i 7-godišnju tarantulu, ljubimce Rudija Kuleja koji je školarcima predstavio ove životinje i pokušao objasniti kako ih se ne trebaju bojati jer se ove vrste više boje ljudi, nego što se ljudi boje njih. 

– Briga za ovakve životinje je poprilično jednostavna. Naravno, moraš se o svemu educirati i educiraš se konstantno o njima. Osnova je nabaviti im prigodne terarije koji imitiraju prirodno stanište. Imam dosta životinja i one su stvarno, recimo to tako, bezopasne. Piton nije otrovan, dok tarantula je, ali ima tisuće vrste paukova i ova je među slabijima – kaže nam Rudi te dodaje kako je današnji cilj bio da djeca prebrode strah od ovakvih životinja.

IMG_1924

– U većini slučajeva taj strah nije realan. Posebice jer nisu bili u kontaktu s tim životinjama. Mislim da smo danas bili poprilično uspješni i da je većina prebrodila taj strah, a i oni koji nisu uspjeli mogli su vidjeti da je moguće “riješiti” ga se. Jedna djevojčica koja se boji zmija skupila je hrabrosti i primila Darvina i tako napravila prvi korak. Nije bilo djeteta koje nije držalo barem jednu od ovih životinja, naravno osim tarantule. Najljepša od svega je zahvala koju su nam iskazali jer smo im pomogli riješiti se straha – zadovoljan je bio Rudi. 

(www.icv.hr, ib; foto: I. Barčan)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content