Ove nedjelje kreće zimsko računanje vremena: Ne zaboravite pomaknuti satove

U noći s 29. na 30. listopada 2022. kazaljke na satu pomiču se jedan sat unatrag. Kazaljke na satu bit će pomaknute za točno jedan sat unatrag, odnosno s tri sata ujutro na dva.

To će značiti da možemo spavati sat vremena dulje. Osim osoba koje će tada raditi noću smjenu, one će nažalost tu noć raditi sat vremena duže.

Nakon pomicanja kazaljki na satu očekuju se kraći dani u poslijepodnevnim satima.

Gdje je “zapelo” s obustavom pomicanja sata?

Frustracije zbog pomicanja vremena navele su Europski parlament da izradi nacrt zakona za trajno uklanjanje ljetnog računanja vremena u Europskoj uniji. Ukidanje ljetnog računanja vremena isprva je bilo planirano za 2021., no to se nije dogodilo. U 2020. i 2021. Europa je, kao i ostatak svijeta, bila zauzeta rješavanjem zdravstvenih i ekonomskih učinaka covida-19, piše Net.hr.

Idejni začetnik obustave pomicanja sata bio je bivši predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker. Problemi su nastali i zato što se države na razini EU-a nisu mogle dogovoriti koje vrijeme zadržati, zimsko ili ljetno, i svaka država je imala svoje preferencije.

U EU-u postoje tri vremenske zone, ako se ne računaju prekomorski teritoriji država članica izvan europskog kontinenta. Najveća je ona srednjoeuropska zona od Poljske do Španjolske. Ako bi se prihvatilo trajno ljetno računanje vremena, na zapadu i sjeverozapadu kontinenta zimi bi se razdanilo tek tijekom kasnijeg prijepodneva.

U slučaju trajnog zimskog računanja, ljeti bi se ranije smračilo, a na istoku bi sunce izašlo jako rano, primjerice u Bialistoku u Poljskoj na dan ljeta sunce bi izašlo u 3.01 sati ujutro. Farmeri su upozoravali da pomicanje sata zbunjuje krave koje odjednom dobivaju hranu sat vremena ranije ili kasnije, pa im je teško to podnijeti.

(www.icv.hr, net.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content