Tomo Tomić novi predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine, potpredsjednik Igor Fazekaš

Na danas (ponedjeljak) održanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Slatine, koja je sazvana Odlukom Ministarstva pravosuđa i uprave Republike Hrvatske, od 15 vijećnika nazočilo je njih 14 (Sedam HDZ-HSLS, četiri DP, dva SDP i jedan Fokus), a na dnevnom redu bile su dvije točke.

Prva točka bila je Prijedlog odluke o razrješenju predsjednika Gradskog vijeća Grada Slatine Damira Jakšića te potpredsjednice Tamare Palčić.

Budući da su predsjednik i potpredsjednica 14. listopada podnijeli ostavke na svoje funkcije u Gradskom vijeću, sjednicu je otvorio pročelnik Stručne službe Grada Slatine Krunoslav Šarabok koji je, nakon što je pozdravio nazočne vijećnike, gradonačelnika Slatine Denisa Ostrošića i njegovog zamjenika Iliju Nikolića, te građane koji sjednicu prate putem valova lokalnog radija, predložio da vođenje sjednice nastavi najstariji član Gradskog vijeća. Nakon kratke stanke za govornicu je izašla vijećnica Ksenija Plantak s prijedlogom da predsjedavajući bude Igor Fazekaš iz redova HDZ-HSLS, Kluba vijećnika koji je sa 7 vijećnika najzastupljeniji u ovom sazivu Gradskog vijeća, što je nakon glasovanja i prihvaćeno s 10 glasova za i 4 suzdržana.

Preuzevši ulogu predsjedavajućeg, Fazekaš je odmah prešao na drugu točku dnevnog reda, Prijedlog odluke o izboru novog predsjednika/ce i potpredsjednika/ce Gradskog vijeća Grada Slatine, te zamolio vijećnike da se izjasne s eventualnim prijedlozima.

Tako je Tomo Tomić u ime Kluba vijećnika HDZ-HSLS predložio sebe za predsjednika Gradskog vijeća, a Igora Fazekaša za potpredsjednika.

Nakon još jedne stanke koju je tražio Klub vijećnika SDP-Fokus, u ime istog Ksenija Plantak je predložila Sanju Mrzljak Jovanić za predsjednicu, a Martinu Tepeš za potpredsjednicu Gradskog vijeća.

Poslije prihvaćenog prijedloga Tome Tomića od strane većine gradskih vijećnika da se glasovanje održi tajno, za provedbu istoga zadužena je Stručna služba Grada Slatine zbog čega je određena nova stanka od 20 minuta. Povjerenstvo, u čijem su sastavu bili pročelnik Stručne službe Krunoslav Šarabok u ime Grada Slatine, te vijećnici Ksenija Plantak i Ivica Pavin u ime predlagatelja, provelo je tajno glasovanje, a slatinsko Gradsko vijeće dobilo je novog predsjednika. Za predsjednika je izabran Tomo Tomić s 8 glasova, vijećnica Sanja Mrzljak Jovanić dobila je 2 glasa, dok su četiri glasačka listića bila nevažeća.

Nakon što je novi predsjednik Tomić preuzeo svoju dužnost, povjerenstvo je provelo tajno glasovanje i za potpredsjednika slatinskog Gradskog vijeća. Na tu je funkciju izabran Igor Fazekaš s 9 glasova, dok je Martina Tepeš dobila 1, a četiri su glasačka listića i ovog puta bila nevažeća.

Na kraju sjednice novi predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Tomo Tomić zahvalio je vijećnicima na ukazanom povjerenju te građankama i građanima Slatine i prigradskih naselja uputio obećanje da će se sjednice Gradskog Vijeća održavati kako Zakon nalaže, u nadi da će današnji izbor novog predsjednika i zamjenika predsjednika Gradskog vijeća biti mali korak ka, kako je rekao, normalnijem i transparentnijem radu Gradskog vijeća, ali i samog Grada Slatine.

– Poštovane dame i gospodo, cijenjene vijećnice i vijećnici Gradskog vijeća Grada Slatine, hvala vam na ukazanom povjerenju i izboru za predsjednika Gradskog vijeća. Poštujući danu dužnost i sve vas, a najviše građanke i građane grada Slatine i prigradskih naselja, s ovog mjesta dajem obećanje da će se sjednice Gradskog Vijeća održavati kako Zakon i nalaže. Iskreno se nadam da je današnji izbor novog predsjednika i zamjenika predsjednika Gradskog vijeća Grada Slatine mali korak ka normalnijem i transparentnijem radu Gradskog vijeća, ali i samog Grada Slatine – rekao je Tomić te dodao.

– Moram se osvrnuti i na funkcioniranje, odnosno nefunkcioniranje Gradskog vijeća proteklih mjeseci, kako bi naši građani razumjeli što se sve zapravo događalo u proteklom periodu i zašto je uopće došlo do toga da sjednicu Gradskog vijeća mora sazvati Ministarstvo pravosuđa i uprave. Sjednica Gradskog vijeća Grada Slatine je zadnji put održana u veljači ove godine, dakle prije više od 8 mjeseci. Svjesno kršeći Zakon Republike Hrvatske, koji jasno kaže da je obveza predsjednika Gradskog vijeća sazvati sjednicu najmanje jednom u 3 mjeseca, sada već bivši predsjednik Damir Jakšić se na tu zakonsku obvezu oglušio te time jasno pokazao da za njega Zakoni Republike Hrvatske ne vrijede. Iako smo imali nekoliko neuspjelih pokušaja održavanja sjednica Gradskog vijeća, one su uz izgovor da su u Gradskom vijeću vijećnici koji vrše nespojive dužnosti, prekidane. Ta laž da se sjednice prekidaju zbog nekoliko vijećnika, odnosila se zapravo samo na vijećnika Igora Fazekaša. Kada su gradonačelnik Denis Ostrošić i bivši predsjednik Damir Jakšić 12. srpnja 2022. godine dobili Rješenje Ministarstva pravosuđa i uprave u kojemu stoji kako u slučaju Igora Fazekaša dužnost nije nespojiva i da nema prepreka da i dalje ne bude gradski vijećnik, a još manje da se sjednice zbog toga nisu održavale, unatoč tome sjednice Gradskog vijeća i dalje nisu sazivane. Nakon toga, 23. kolovoza 2022. godine, Klub vijećnika HDZ-HSLS predao je Zahtjev predsjedniku Gradskog vijeća Grada Slatine za održavanje sjednice Gradskog vijeća koja treba sadržavati dvije točke dnevnog reda, prva Razrješenje predsjednika i potpredsjednice Gradskog vijeća, te druga točka Izbor novog predsjednika i potpredsjednice Gradskog vijeća. Predsjednik Gradskog vijeća ni u roku od 15 dana nije sazvao sjednicu Gradskog vijeća te smo nakon toga uputili 7. rujna 2022. godine Zahtjev s istim točkama dnevnog reda, ovaj put gradonačelniku Denisu Ostrošiću, koji je prema Zakonu u roku od 8 dana trebao sazvati sjednicu Gradskog vijeća. Svi smo svjedoci da su i gradonačelnik Ostrošić i predsjednik Jakšić i tada ignorirali i Zakon i naše zahtjeve. Nakon dva neuspjela pokušaja 19. rujna 2022. godine uputili smo Zahtjev Ministarstvu pravosuđa i uprave za sazivanje sjednice Gradskog vijeća Grada Slatine što je ono i učinilo te je tako ministarstvo i sazvalo današnju sjednicu. I sada postavljam pitanje gradonačelniku Ostrošiću, zašto se sustavno krše zakoni i zašto se ignoriraju pitanja i zahtjevi legalno izabranih predstavnika građana Slatine, odnosno gradskih vijećnika – dodao je Tomić i nastavio.

– Sve vas, poštovane vijećnice i vijećnici Grada Slatine, pozivam na suradnju, ozbiljnost i rad kako bi se napokon mogle donijeti neke ključne odluke i kako bi nam Grad napokon profunkcionirao. Drage vijećnice i vijećnici, na početku mandata želim samo napomenuti da u budućem radu i suradnji najprije imamo na umu one koji su nas izabrali i da s tom mišlju svoj posao i zadatke radimo najbolje što možemo. U ovoj nesvakidašnjoj i, slobodno mogu reći, i teškoj situaciji prvenstveno trebamo biti zakonski kontrolori rada Gradske vlasti kako se i dalje ne bi manipuliralo građanima i njihovim financijama. Javnost ima pravo znati kako i na koji način se troši novac iz gradske blagajne. Sljedeću sjednicu Gradskog Vijeća možete očekivati uskoro te će na dnevnom redu biti zanimljive teme. Svima vama, koji ste danas došli i koji ste pokazali da vam je prvenstveno stalo do naših građana i da ovaj Grad funkcionira, od srca zahvaljujem na dolasku. Vjerujem da ćemo se uskoro ponovno vidjeti na istom mjestu – zaključio je Tomić.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content