U Orahovici održan veliki oktanski spektakl uz utrku motokultivatora: Motori ”letjeli po zraku”, a motokultivatori oduševili svojim vratolomijama

Prije punih 15 godina u Orahovici je stvorena jedinstvena svjetska utrka motokultivatora koja je svake godine sve atraktivnija i traženija, a još definitivno ima prostora da bude bola, veća i luđa. Jučer (nedjelja) je na motocross stazi u Orahovici, u organizaciji Reda vitezova Ružice grada, MX Teama Orahovica, Slavonske motocross lige i MX Cro portala, održana jubilarna 15. Utrka motokultivatora i 4. Motocross weeekend koji je i ove godine privukao velik broj posjetitelja.

Uz organizatore treba svakako istaknuti obitelj Hornung iz Orahovice na čijoj zemlji je postavljena staza i koja je uložila nemjerljiv trud u pripremi cijele priče, te obitelj Kostelac koja je i ove godine ustupila dio svog posjeda za potrebe organizacije. Motori su ”letjeli po zraku”, održana je utrka guranja kosilica na 50 metara, a motokultivatori su oduševili svojim vratolomijama.

IMG_1622 Na početku su se nazočnima obratili, prvo u ime motocross lige Ivan Došen, a potom i predsjednika Reda vitezova Ružice grada Vlado Grgić-Crni da bi događaj službeno otvorio gradonačelnik Orahovice Saša Rister pohvalivši organizatoru na dugogodišnjem trudu i radu u organizaciji ovoga događaja koji je, kako je rekao, istinska prepoznatljivost grada.

A onda je krenulo ludilo, prvo su na stazu izašli juniorski vozači motocikala, odnosno vozači koji su vozili mašine u kategorijama MX 50, 65 i 85 gdje je prednjačio prvak Hrvatske, 10-godišnji Stefan Lenče. Nakon ”malih” došli su ”veliki” motori kategorije MX 250 i 450 i još luđe vožnje, još više adrenalina i nevjerojatnih poteza.

Nakon toga krenula je središnja utrka dana, utrka motokultivatora kojih je bilo doslovno svakakvih, malih i velikih, sa sjedalicom od automobila, s nekoliko vrsta prikolica i svaki sa svojom snagom i brzinom. Bilo je tu svega, guranja motokultivatora, padanja u blato, ispadanja iz prikolice, pucanja osovina i štošta drugo, ali ponajviše smijeha, zabave, pljeska i odličnog provoda. 

U stanci između utrka održana je posebna utrka guranja kosilice na 50 metara bez pravila što je također donijelo puno smijeha i zabave. Do kraja natjecanja još su jednom sve kategorije motora i motokultivatora izašli na stazu, a na kraju su motociklisti izveli i posebnu reviju za gledatelje. Na kraju je uručene zaslužene nagrade za one najbolje.

Pobjednik u kategoriji MX 50 bio je Petar Vučković, dok je drugo mjesto pripalo Marku Mlakaru iz Slatine. U kategoriji MX 65 slavio je Stefan Lenče iz MK Pakrac Lipik, u kategriji MX 85 prvi je bio Dominik Došen iz MK Viškovci, drugo mjesto osvojio je Niko Kovač iz Orahovice dok je treća bila također Orahovčanka Lea Sobodić.

Kod onih starijih, u kategoriji MX 250, najbrži je bio Filip Đurković iz MCK Speed Donji Miholjac, drugi je bio Matej Topolovec MCK Kuna Donji Miholjac, dok je teći kroz cilj prošao Damjan Ciglar iz MK Viškovci.

U najjačoj kategoriji MX 450 daleko najbolji bio je Luka Papak MK MX Šipek Grubišno Polje, drugi je bio Dario Dumančić MK Viškovci, dok je teće mjesto pripalo domaćem vozaču Mariju Hornungu. U kategoriji motokultivatora najbrži je bio duo Ervin Kovač i Lidija Čalić, druga je bila ekipa Marko Ribić i Dino Soldo dok su teće mjesto osvojili Vlado Grgić i i Dominik Došen.

IMG_1688U utrci guranja kosilica na 50 metara pobijedio je Leon pezić iz Orahovice dok je srebro pripalo također domaćoj natjecateljici Lidiji Čalić. Nagrade najboljiam uručili su gradonačelnik Orahovice Saša Rister, Ivan Došen i Vlado Grgić.

– U samom početku nas je malo poremetila kiša, ali na kraju je sve ispalo odlično, zanimljivo i svi smo se dobro zabavili. Dok drugi traže po čemu će biti originalni i drugačiji, mi to radimo godinama. Prije punih 15 godina, zahvaljujući entuzijastima poput Ervina Kovača i Duška Rađenovića napravili smo ovo malo čudo, nešto drugačije, odnosno događaj koji na Youtubeu ima preko 5 milijuna pregleda i isto tako na nizu drugih kanala. Ovo je nešto što nitko u Hrvatskoj, pa rekao bih niti u svijetu nema i drago mi je da je ove godine to prepoznao Grad Orahovica i Turistička zajednica i uz njihovu još veću pomoć ovo može biti još bolje, sadržajnije i jače jer ova manifestacija itekako ima još puno prostora za budućnost– rekao je Vlado Grgić.

Ivan Došen iz Slavonske motocross lige bio je itekako zadovoljan motocross dijelom ovog spektakla.

– Zadovoljstvo je veliko iako smo očekivali malo više vozača, no ovi dečki i cure koji su došli obećali su da će prirediti šou i jesu, napravili su nešto fenomenalno. Bilo je na kraju jako dobro, dobar i zanimljiv dan i hvala Bogu bez ikakvih ozljeda. Iduće godinu ćemo još ranije sve ovo najaviti u želji da bude još više vozača svih kategorija. Moram svakako istaknuti ovu odličnu stazu koju je vrhunski pripremila obitelj Hornung i ono što me veseli, iduće godine ona će biti duplo duža s još atraktivnijim dijelovima i točkama i za vozače i gledatelje što je jako važno– rekao je Ivan Došen. Zadovoljstvo na kraju cijele priče nije krio niti gradonačelnik Saša Rister.

– Ovo je nešto prelijepo, zabavno i atraktivno i doista hvala organizatoru, sponzoru, te svima koji su dali dio sebe u pripremi i organizaciji. Orahovica ima nešto veliko što nema svugdje za vidjeti i iznimno smo ponosni zbog toga i naravno Grad i Turistička zajednica će biti uz ovaj događaj i pomoći koliko god može– rekao je Rister.

Ervin Kovač je jedan od idejnih začetnika utrke motokultivatora i ove godine jedan od najstarijih vozača.

IMG_1712– Važno je da smo se svi zabavili. Sjećam se kada smo počeli s ovim da smo imali želju da to preraste u ovo što je danas. Možemo biti samo ponosni i sretni što smo u našem gradu donijeli nešto što nitko nema i nadam se da će ovo rasti i dalje jer to i zaslužuje– rekao je Ervin Kovač. Svoje dojmove podijelio je i Stefan Lenče iz MK Pakrac Lipik.

– Staza je bila odlična kao i konkurencija i jako sam zadovoljan današnjom utrkom. Motor vozim od svoje druge godine, točnije imao sam 2,5 kada sam dobio i vozio prvi motor. Već pet godina vozim na prvenstvu Hrvatske gdje sam već osvajao odličja i bio dvostruki prvak Hrvatske– kaže Stefan koji nikada nema straha iako je imao niz ozljeda.

Stefan Lence

– Lomio sam obje ruke i noge, padovi su stalno tu, ali uvijek idem dalje. Roditelji i sestra me podržavaju, ali se jako boje što je isto normalno. Ja idem dalje, jako volim voziti i nema stajanja – kaže Stefan.

Publika je uživala, pljeskalo se kroz cijeli tijek događanja, a ljudi je bilo doslovno iz svih mjesta u okolici Orahovice i dobrog dijela Slavonije i da Orahovica je posebna i jedinstvena – itekako!

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content