U Orahovici održana vježba potrage i spašavanja zrakoplova „ASAR 2023-2“

U organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite, u prostorima Centra za edukaciju Gradskog društva Crvenog križa Osijek u Orahovici, održana je stožerno-zapovjedna vježba „ASAR 2023-2“ na temu operativnog djelovanja sustava potrage i spašavanja zrakoplova u slučaju zrakoplovne nesreće na kopnu i unutarnjim vodama u RH.

– Ova vježba nastavak je na komunikacijsku vježbu „ASAR 2023 – 1“, a provedena je s ciljem provjere usklađenosti djelovanja sudionika potrage i spašavanja zrakoplova,  koordinacije aktivnosti u pripremi djelovanja i na mjestu događaja zrakoplovne nesreće, provjere procedura, utvrđivanja procesa koji nisu propisani važećim propisima, implementacije naučenih lekcija u važeće propise te komunikacije s medijima. Uz djelatnike Ravnateljstva civilne zaštite, u vježbi su sudjelovali predstavnici policije, Ministarstva obrane, Hrvatske kontrole zračne plovidbe, Croatia Airlines-a, Hrvatskog Crvenog križa, Zračne luke Osijek, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatske vatrogasne zajednice, Javne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Državnog hidrometeorološkog zavoda te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske – rekao je Darko Majstorović koordinator za poslove Civilne zaštite pri Ravnateljstvu Civilne zaštite.

Vjezba CZ 12 Darko Majstorovic

Zvonko Grgec pročelnik Područnog odjela CZ Osijek pojasnio je kako je vježba način uvježbavanja stožernih službi ustanova koji su sudjeluju u spašavanja zrakoplovne nesreće, a potom je scenarij vježbe pojasnio voditelj vježbe i načelnik Operativnog centra Ravnateljstva Civilne Zaštite Roko Baotić.

– Voditelj smjene Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP) obavještava Operativni centar civilne zaštite (OCCZ) o mogućem prisilnom slijetanju zrakoplova na liniji Zadar – Osijek. U zadnjoj zaprimljenoj radio poruci, pilot javlja kako se nalazi u području jakih turbulencija te zbog tehničkih problema naglo gubi visinu i traži preporuku za hitno slijetanje. Nakon toga, kontrola leta gubi radio vezu sa zrakoplovom, a u području Požege gubi i radarski kontakt. Po zaprimanju svih dostupnih i relevantnih podataka OCCZ pokreće akciju spašavanja, informira Područni koordinacijski centar – RSC te nadležne službe potrage i spašavanja zrakoplova. Tijekom vježbe korišten je sustav NICS (Next Generation Incident Command System) kao primarni alat za komunikaciju i izmjenjivanje informacija između svih sudionika potrage i spašavanja zrakoplova. Na taj način svi sudionici su upoznati s trenutnom fazom operacija te se minimalizira mogućnost nepotrebnog dupliciranja aktivnosti na terenu. Po završetku vježbe provedena je analiza vježbe te je vježba ocijenjena uspješnom – rekao je Baotić. 

Vjezba CZ 1 Roko Baotic

Vježbi su nazočili i zamjenik župana VPŽ i načelnik Stožera CZ VPŽ Marijo Klement, zamjenik župana i načelnik Stožera CZ OBŽ Mato Lukić te gradonačelnik Orahovice Saša Rister.

– Hvala organizatorima koji su za ovu važnu nacionalnu vježbu izabrali Orahovicu. Kroz obilazak operativnih timova upoznali smo izniman rad, temeljitost i stručnost službi koje rade na ovakvim i drugim nesrećama što daje sigurnost svima nama da imamo ljude koji nam mogu pomoći u ovakvom, ne daje Bože, teškom trenutku – rekao je Rister.

Vjezba CZ 13

Zamjenik župana i načelnik Stožera CZ VPŽ Marijo Klement naglasio je važnost odabira lokaliteta u Orahovici za ovu vježbu.

– Izbor lokaliteta za vježbu je odličan jer znamo svi da je Papuk posebna točka i turizma, ali i brdovit kraj u kojemu su moguće nesreće pa je ovo idealan način da se ljudi koji rade u operativnim snagama pripreme za djelovanje u ovim okolnostima i uvjetima. Moram pohvaliti sve snage koje su danas ovdje i Stožer Civilne zaštite koji rade vrhunski posao, svi imamo vrhunsku međusobnu komunikaciju s državnom razinom što ovaj događaj i pokazuje, a potvrdila je i pandemija koronavirusa te ukrajinska kriza – rekao je Klement.    

Vjezba CZ 14

(www.icv.hr, vg; foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content