U povodu 120. rođendana Opća bolnica Virovitica dobila prvu digitalnu interaktivnu Monografiju

U Tehnološko-inovacijskom centru u Virovitica danas (ponedjeljak) je javnosti predstavljena prva digitalna interaktivna Monografija Opće bolnice Virovitica, u povodu njene 120. obljetnice postojanja, pod nazivom “Tradicija obogaćena suvremenošću”.

Monografiju je izradio Informativni centar Virovitica, u suradnji s Općom bolnicom Virovitica. Uz stručnu javnost, namijenjena je ponajprije prosječnom čitatelju, prvenstveno pacijentima Opće bolnice Virovitica. Predstavila ju je Marija Lovrenc, glavna urednica Informativnog centra Virovitica, koja je zajedno s ravnateljem bolnice Dinkom Blaževićem i glavna urednica ove moderne Monografije.

Digitalna, interaktivna Monografija Opće bolnice Virovitica predstavlja iskorak u prezentaciji rada jedne opće bolnice u Hrvatskoj, nešto s čime se danas mogu pohvaliti rijetki. 

Na 130 stranica digitalna Monografija donosi cjelokupan prikaz bolničke i polikliničko-konzilijarne zdravstvene zaštite u ovoj zdravstvenoj ustanovi, priče o službama i odjelima iz perspektive voditelja – ravnatelja, liječnika, medicinskih sestara i drugih, stručnih službi.  

Riječ je o Monografiji koja je moderan nastavak priče o bolnici, nakon Monografije objavljene u tiskanom izdanju u povodu 100. obljetnice Opće bolnice Virovitica (2002. godine), s naglaskom na posljednjih 20 godina u kojima bolnica bilježi svoj najveći investicijski ciklus, novu tehnologiju i opremu na odjelima te usluge za pacijente.

U Monografiji su predstavljeni svi odjeli i službe, a uz podatke bogato ilustrirane fotografijama i tablicama koristi se i materijal iz foto arhive Opće bolnice Virovitica te aktualan materijal sa samih odjela. 

6

Kako bi predstavljala nešto drugačiji zapis o radu jedne bolnice, Monografija donosi i dvije rubrike. Jedna je zanimljivost – namijenjena je tome da se čitatelju kroz jednostavan i zanimljiv rječnik približi tematika kojom se pojedini odjel bavi.  Ponekad je to prepričano iskustvo rada s pacijentima ili pak koristan savjet. U ovoj rubrici čitatelj može otkriti, između ostalog, kako se iz zvukovoda uklanja noćni leptir koji se zavukao u uho i kakve veze imaju grom i moždani udar.

S ciljem interaktivnosti Monografija donosi rubriku Info anamneza, kojoj je simbol stetoskop. Čitatelj, baš poput liječnika koji mora prisloniti stetoskop na tijelo pacijenta, mora klikom miša aktivirati rečenicu u rubrici, kako bi dobio uvid u neke od starijih tekstova vezanih uz odjel o kojem je riječ, a koji su dosad objavljeni bilo u Virovitičkom listu ili na portalu www.icv.hr.

Monografija će ostati trajni zapis jedne moderne zdravstvene ustanove u jednom vremenu,  na službenim stranicama Opće bolnice i svatko je može iščitavati, proučavati, analizirati. S vremenom će se nadopunjavati dodatnim materijalom koji je stvoren prilikom njenog nastanka – fotografijama, linkovima na novinarske članke i video prilozima i tako nastavljati svoju interaktivnu ulogu.

5

Tim Informativnog centra zahvaljuje prvo ravnatelju Dinku Blaževiću, što nam je poklonio povjerenje za jedan ovako izazovan posao, a zatim i svim autorima tekstova – liječnicima, medicinskim sestrama i stručnom osoblju bolnice, kao i svima koji su na bilo koji način doprinijeli stvaranju ove Monografije te dokumentarnog filma. 

Kao što liječnik i medicinska sestra/tehničar u životu pacijenta uvijek ostavljaju svoj  trag, tako će i ova Monografija, nadamo se, ostaviti svoj mali, ali značajan trag u vremenu i našoj zajednici. S tim ciljem, čestitamo Općoj bolnici Virovitica i svima s njom povezanima ovu važnu, 120. obljetnicu postojanja!

Informativni centar Virovitica

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content