U Slatini predstavljen znanstveni zbornik radova Domaćeg interdisciplinarnog znanstveno-stručnog skupa ”Podravska Slatina u Domovinskom ratu”

Na današnji dan 1991. godine iz 64. samostalnog bataljuna ustrojena je 136. slatinska brigada Hrvatske vojske ”R”. Povodom obilježavanja 31. obljetnice ustrojavanja 136. slatinske brigade jučer (četvrtak) je u Hrvatskom domu u Slatini predstavljen znanstveni zbornik radova Domaćeg interdisciplinarnog znanstveno-stručnog skupa ”Podravska Slatina u Domovinskom ratu”.

unnamed-CustomNakon intoniranja hrvatske himne i odavanja počasti svim poginulim, preminulim i nestalim hrvatskim braniteljima minutom šutnje, moderator predstavljanja znanstvenog zbornika povjesničar Mihael Puljić je u ime organizatora pozdravio nazočne, među kojima su bili potpredsjednik Hrvatskog časničkog zbora Davor Špoljarić, predstavnik Ministarstva hrvatskih branitelja Anto Krišto, sudac Ustavnog suda RH Mato Arlović, general Hrvatske vojske i predsjednik UDVDR RH Slavko Barić, general Hrvatske vojske i predsjednik Uprave JANAF-a Stjepan Adanić, brigadni general HV u miru i prvi ratni zapovjednik 136. slatinske brigade Josip Černi, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora grada Slatine Vlado Međumurac, gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić i njegov zamjenik Ilija Nikolić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Tomo Tomić, ratni zamjenik načelnika PP Slatina, a kasnije i načelnik PU VPŽ Đuro Matovina, voditelj Područnog centra Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar u Osijeku Miljenko Brekalo, predstavnici braniteljskih i ostalih udruga, te gradskih institucija.

Budući da je ujedno obilježena i 30. obljetnica djelovanja Časničkog zbora grada Slatine, na samom početku je prikazan videokolaž arhivskog gradiva jedne od najvažnijih i prvih zadaća toga tijela, a koji je pripremio mladi povjesničar Dino Mataz, poznati autor većeg broja dokumentarnih filmova i knjige ”Nad Papukom nebo proplakalo” s tematikom Domovinskog rata. Tako su se nazočni mogli prisjetiti, odnosno upoznati s raščlambom vojnih djelovanja u sklopu operacije Papuk 91., te prvim taktičko-tehničkim zborom u Hrvatskoj koji su u svibnju 1992. godine organizirali Hrvatski časnički zbor grada Slatine u suradnji sa 136. brigadom te Operativnom zonom Osijek.

unnamed-1-CustomNakon prezentacije sve nazočne pozdravio je brigadni general HV u miru i prvi ratni zapovjednik 136. slatinske brigade Josip Černi.

– Ovaj je zbornik nastao u suradnji s Hrvatskim časničkim zborom Grada Slatine i istaknutim ljudima koji su 1991. godine na sebe prihvaćali velike odgovornosti kako u gospodarstvenom tako i u svakom drugom pogledu, a s ciljem da ocrta jednu sliku hrabrog čovjeka slatinskog kraja koji je na sebe preuzeo takve teške zadaće u obrambenim, a potom i u napadnim aktivnostima tijekom oslobađanja ovih prostora od neprijatelja. Ova knjiga je uvertira u izradu monografije koju planiramo izdati za dvije godine čime će biti završen ciklus radova koji će prikazati sliku ratnika i bojišnice koju su slatinski branitelji, kao dragovoljci i kao pripadnici 136. brigade dali slatinskom kraju, Virovitičko-podravskoj županiji i domovini Hrvatskoj – istaknuo je Černi.

S nekoliko riječi obratio se i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić zaželjevši svima dobrodošlicu.

Znanstveni zbornik radova ”Podravska Slatina u Domovinskome ratu” predstavio glavni urednik, znanstveni savjetnik i Miljenko Brekalo, voditelj Područnog centra Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar u Osijeku. U svom je obraćanju naglasio kako je ovaj zbornik produkt zajedničkog rada Hrvatskog časničkog zbora, Grada Slatine i Instituta Ivo Pilar, a nastao je u sklopu znanstvenog skupa održanog u Slatini 12. prosinca 2019. godine, te je zbog okolnosti uzrokovanih koronavirusom izišao tek ove godine.

unnamed-2-Custom– Zbornik se sastoji od 16 radova koji su prošli recenzijski postupak, odnosno znanstvenu evaluaciju te na interdisciplinaran način razmatraju Domovinski rat na slatinskom području koje je na neki način bilo zapostavljeno u Hrvatskoj modernoj povijesti s obzirom na svoj doprinos u Domovinskom ratu. Slatina je bila jedina žila kucavica iz pravca zapada prema istoku, odnosno Osijeku i drugim gradovima. Hrvatska je ovdje trebala biti amputirana, planirali su presjeći Podravsku magistralu i prugu, a Višnjica bi postala slatinska Ovčara. Stoga smo ovim zbornikom radova nastojali ispraviti nepravdu koja je, uvjetno rečeno, nanesena slatinskom području te njegovu ratnu situaciju prikazati slatinskoj i široj javnosti – rekao je Brekalo.

Radovi koji se nalaze u zborniku potpisuju: Mato Arlović, Ladislav Bognar, Miljenko Brekalo, Mate Buntić, Josip Černi, Krešimir Fučkar, Antonija Huljev, Ivan Levar, Anamarija Lukić, Natko Martinić Jerčić, Đuro Matovina, Vlado Međumurac, Ivica Musić, Petar Nedić, Damir Novotny, Radenko Pavić, Zvjezdana Penava Brekalo, Martin Starčević, Ivica Šola, Dragica Šuvak i Zorica Varga.

(www.icv.hr, adf, mf, foto: D. Fišli)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content