U Srednjoj školi Izidora Kršnjavog održana prezentacija projekta “Pješačenje do Vukovara”

U organizaciji SS Izidora Kršnjavog Našice, a pod vodstvom profesorice Slađane Mihalj, održana je prezentacija projekta “Pješačenje do Vukovara”. Cilj projekta je učenike potaknuti na hod do herojskog grada Vukovara kako bi na taj način odali počast žrtvi Vukovara.

Profesorica Mihalj je rekla kako ovim hodom žele potaknuti promišljanje o Vukovaru s nadom u pronalazak istine o nestalim braniteljima i civilima. Na prezentaciji je bilo riječi o Vukovaru prije rata, s usporedbom nakon agresije kada je ovo političko, ekonomsko i kulturno središte istočne Hrvatske uništeno.

Gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba se obratio djeci riječima kako su predavanja ovog tipa izuzetno važna.

– Nikada ne smijemo zaboraviti Domovinski rat niti žrtvu Vukovara. Jednako tako ni tri datuma vezana uz Našice: 21. rujan kada je 1991. oslobođena vojarna i Našice od tzv. JNA, 27. rujan kada je sa našičkog sajmišta 67 hrabrih ljudi otišlo braniti Vukovar, od kojih je 18 zauvijek ostalo tamo, nikad se nisu vratili. I onaj treći datum je 19. listopad kada je  osnovana 132. našička brigada kroz koju je prošlo preko 5000 dragovoljaca, ranjeno je njih 200-injak, a nažalost poginulo ih je 59, što je ogroman gubitak. Njihove žrtve nikada ne smijemo zaboraviti – istaknuo je gradonačelnik

Profesorica Mihalj je rekla kako je odaziv djece na hod do Vukovara jako velik.

– Ograničeni smo na 50 mjesta, koliko je u autobusu koji nam je osigurao Grad Našice. Cijeli taj doživljaj djeci je nezaboravan. Unatoč iscrpljenosti, ponos prevlada – rekla je Mihalj. 

(www.icv.hr, eš; foto: E. Šubić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content