U Virovitici održan 22. Redovni izvještajni Sabor HVIDR-e RH: Nećemo dopustiti niti tolerirati događaje koji blate Domovinski rat i hrvatske branitelje

U sklopu 26. SŠNIDORA, koji se danas (subota) održava u Virovitici, u multifunkcionalnoj hali Viroexpo održan je 22. po redu Redovni izvještajni Sabor HVIDR-e RH.

Sve nazočne delegate u ime predsjednika Sabora Josipa Periše, pozdravio je njegov zamjenik Zlatko Uremović koji je i vodio ovaj skup.

Podnoseći izvješće o vrlo aktivnom radu HVIDR-e RH, predsjednik Josip Đakić iznio je nekoliko najvažnijih aktivnosti kojima se bavila ova udruga, a jedno od njih je i podnošenje zahtjeva za financiranje projekata braniteljskih udruga, te zahtjeva za usklađivanjem osobnih invalidnina HRVI s porastom plaća u Republici Hrvatskoj i donošnje odluke o prestanku primjene mjere smanjenja mirovina, propisane Zakonom iz 2010. godine.

-To su naša dva osnovna zahtjeva koja su opetovano upućena Ministarstvu hrvatskih branitelja, a inzistirao sam i zahtjevao da do kraja godine u proceduru uđu izmjene i dopune Zakona kojom bi se ukinula odluka o mjeri umanjenja invalidnina za 10 posto, koja uistinu nema smisla. Mjera usklađenja mirovina nije provedena već 20 godina, ali nastala je nužda i potreba, a BDP je još uvijek u porastu u Republici Hrvatskoj. Osim toga, povećala se i cijena invalidskih pomagala i ostalog što invalidi koriste u smislu ublažavanja svojih normalnih mogućnosti, što je zasigurno i razlog više da se žurno provede mjera usklađivanja mirovina kojom bi se ona ipak nešto povećala – izdvojio je jedan od važnijih prioriteta HVIDR-e RH njen predsjednik Josip Đakić.

Foto 1 7

Napomenuo je tom prigodom još jedan od važnijih zadataka, a to je zaštita digniteta hrvatskih branitelja, invalida Domovinskog rata.

-Reagirali smo na sve one nedaće koje dolaze uglavnom iz susjedne Republike Srbije, ali i od nekih dužnosnika Republike Hrvatske koji često puta zastranjujući i nepoštujući Domovinski rat i žrtvu, znaju izgovoriti svakakve nebuloze i riječi koje nisu primjerene državnim dužnosnicima. Stoga smo svaki put reagirali našim priopćenjima kojima je jasno rečeno da ne možemo i nećemo dopustiti niti tolerirati takve događaje koji blate i Domovinski rat i hrvatske branitelje – naglasio je Josip Đakić.

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content