U Virovitici održana svečana dodjela majstorskih diploma: U jesenskom i proljetnom roku ispit položilo 45 kandidata

U prostorijama Obrtničke komore u Virovitici, a u organizaciji HOK – Obrtničke komore Virovitičko-podravske županije, danas (srijeda) je održana svečana podjela majstorskih diploma za jesenski rok 2021. i proljetni rok 2022. godine. Podsjetimo, majstorski ispiti su državno priznati ispiti, regulirani Zakonom o obrtu i Pravilnikom o polaganju majstorskog ispita, a mogu se polagati za zvanja s liste vezanih obrta. Majstorsko zvanje omogućuje samostalno otvaranje i vođenje obrta ili vođenje obrta za drugog obrtnika, a u Područnoj obrtničkoj komori u Virovitici moguće je polagati majstorski ispit za više zanimanja.

Kandidati su se školovali za 19 zanimanja od kojih je najviše bilo zlatara, njih sedam, a svečane diplome uručili su im pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije Bojan Mijok, predsjednik HOK – Područne obrtničke komore VPŽ Stjepan Kenjerić te stručni suradnik za obrazovanje Domagoj Petrić.

– Ovo je najviši stupanj obrazovanja što se majstorskog ispita tiče i priznat je svugdje u svijetu, no ja se iskreno nadam da će naši kandidati ostati ovdje. Izuzetno je teško krenuti kao obrtnik ili poduzetnik, ali treba se odvažiti i biti uporan. Također, važno je da konkurenciju ne smatramo kao nešto negativno, time ćemo samo naškoditi samima sebi, već je potrebno cjeloživotno obrazovanje kako bi bili uspješni u onome što radimo i kako bi iz sebe izvukli maksimum- istaknuo je između ostalog Kenjerić.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije Bojan Mijok istaknuo je kako je broj obrta u odnosu na prošlu godinu porastao za 10 posto, te da će im Virovitičko-podravska županija i dalje pomagati u njihovom radu.

– Ured za gospodarstvo stoji svim kandidatima na raspolaganju svakim danom na području cijele Virovitičko-podravske županije i mogu nam se obratiti u svakom trenutku. Velika je ovo stvar i za nas budući da svake godine raste broj obrta. Prešli smo sada brojku od 1370 obrta što je porast od 10 posto u odnosu na prošlu godinu, a i dalje ćemo im financijski i mentorski pomagati u njihovom radu. Ove godine nažalost nismo imali program za potporu poduzetništva, no i to planiramo dodati sljedeće godine kako bi im olakšali poslovanje- zaključio je Mijok.

Sve dodatne informacije vezane uz majstorski ispit možete pogledati ovdje.

(www.icv.hr, mra)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content