U Zavičajnom muzeju Slatina održana promocija dokumentarno-nastavnog filma ”Slatinski kraj u Domovinskom ratu”

Danas (ponedjeljak) je u Zavičajnom muzeju Slatina održana zatvorena promocija dokumentarno-nastavnog filma ”Slatinski kraj u Domovinskom ratu”, povjesničara Dine Mataza.

Uz ravnatelje osnovnih i srednjih škola, promociji su nazočili slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić, dogradonačelnik Ilija Nikolić te predsjednici braniteljskih udruga, kao i brojni drugi građani te suradnici na filmu.

Prije same promocije filma s par uvodnih riječi prisutnima se obratio Srđan Đuričić, kustos Zavičajnog muzeja Slatina.

– Zaista smo ponosni na cjelokupni projekt. Svi smo mi u biti vizualni tipovi te smo išli logikom da će učenici bolje upiti ovaj sadržaj ako određene datume i događaje spare s arhivskim materijalom, u ovom slučaju, radi se o arhivskim snimkama iz toga vremena. Cjelokupna ideja potekla je još i razdoblja provedbe terenske nastave u organizaciji HVIDR-e Slatina pod nazivom ”Istina o pobjednicima” gdje su učenici slušali predavanje o Domovinskom ratu u samom muzeju. Shvatili smo da bi trebalo promijeniti sam pristup pa se tako i rodila suradnja s gospodinom Matazom na izradi ovoga filma – istaknuo je kustos Đuričić.

Film ”Slatinski kraj u Domovinskom ratu” još je jedno u nizu djela takve tematike mladog povjesničara Dine Mataza.

– Riječ je o dokumentarno nastavnom filmu u trajanju 25 minuta. Sama tematika, ali i trajanje prilagođeno je osnovnoškolskim i srednjoškolskim uzrastima. Važno je naglasiti kako je film napravljen prema metodološkim i pedagoškim smjernicama te se pazilo na sam sadržaj, odnosno što prikazati i na koji način definirati određeni sadržaj. Htio bih zahvaliti Zavičajnom muzeju Slatina što su prepoznali moj rad i ozbiljnost pristupu navedenoj temi – rekao je autor filma Dino Mataz.

Cijeli projekt je financiran sredstvima Grada Slatine i Zavičajnog muzeja Slatina. Film ”Slatinski kraj u Domovinskom ratu” tako je postao dio stalne muzejske zbirke te je dostupan za gledanje svim posjetiteljima muzeja prema ranijem dogovoru.

(www.icv.hr, adf, dm; Foto: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content