Uskoro otvara vrata: Nova Lugarnica HŠ-a na Jankovcu nudi bijeg od užurbane svakodnevnice, ima tri spavaće sobe i pogled na srce šume

Hrvatske šume, konkretno, Uprava Podružnica Slatina ovih dana dovršavaju posljednju fazu opremanja novoizgrađenog objekta, Lugarnice Jankovac, koja se nalazi u blizini Planinarskog doma u Park-šumi Jankovac.

Riječ je o objektu na više od 200 četvornih metara koji bi za mjesec dana turistima trebao biti ponuđen kao kuća za odmor.

Hrvoje Vidović, upravitelj Šumarije Čačinci koja je nadležna za objekt, objašnjava kako je nova lugarnica sagrađena na mjestu stare, a koja je izgrađena u prvoj polovini 20. stoljeća.

– Stara lugarnica bila je zapravo stara šumarska kućica u kojoj je tada živio lugar koji se brinuo o okolnoj šumi. Bila je izgrađena od prirodnih materijala koji su na ovom terenu bili dostupni: kamena i drveta. Pod utjecajem vremena materijal je s godinama počeo propadati, a kućica je postajala sve derutnija – objašnjava upravitelj.

rbt

Kada je 2019. godine počela njena obnova, utvrđeno je da je uslijed slijeganja terena građevina ugrožena. Struka je procijenila da je potrebno izgraditi potpuno novu, no pritom zadržati autentičan izgled i „duh“ stare lugarnice, simbola jednog vremena i suživota čovjeka i prirode.

Izgrađena je tako prekrasna kuća za odmor, vrijedna oko dva milijuna kuna, koja na više od 200 četvornih metara na tri etaže gostima osigurava bijeg od užurbane svakodnevnice.

IMG_20221019_101803

I SOBA ZA DJECU

– U podrumskim prostorijama nalaze se spremište i sanitarni čvor, u prizemlju je čajna kuhinja i prostor za druženje, a na katu se nalaze tri spavaće sobe, od kojih je jedna dječja s krevetima na kat.

Kuća za odmor ima ukupno osam ležajeva, a svaka spavaća soba ima svoju kupaonicu. Prostor se grije na peć na pelete, a bit će u ponudi cijele godine. Pogodan je za prekrasan, miran obiteljski odmor, druženje s prijateljima, odmor s kolegama, manje proslave i okupljanja – smatra H. Vidović. 

IMG_20221019_101317
Gosti u kući mogu sami pripremiti sve svoje obroke, a ako su pak željni odmora i od kuhanja, mogu se počastiti doručkom, ručkom i večerom u obližnjem restoranu Planinarskog doma Jankovac.

Uz novu lugarnicu gosti željni privatnosti imaju na raspolaganju i nešto manju lovačku kuću koja se nalazi u njenoj neposrednoj blizini. Riječ je o nešto starijem objektu, s tri ležaja za koji je uskoro planirano unutarnje uređenje, izgradnja vanjske terase i pečenjar. Uz veći komfor ovom će investicijom dobiti dodatan sadržaj za uživanje tijekom svog boravka.

IMG_20221019_120333

 

S ta dva objekta, uz Planinarski dom Jankovac, turisti koji žele prenoćiti u srcu Papuka imat će ukupno na raspolaganju 61 ležaj. Sam Planinarski dom, poznat kao mjesto susreta ljubitelja prirode, sportaša, rekreativaca, planinara i destinacije na kojoj se održavaju poznate manifestacije, ima 12 soba s ukupno 51 krevetom.

Restoran je kapaciteta 72 mjesta, uz vanjsku terasu s 30 mjesta te prepoznatljivom gastro ponudom: pravim menijem pod nazivom „Šuma na tanjuru“, a gosti se ovdje rado vraćaju i zbog ukusnih domaćih jela, poput juhe od gljiva, jela iz kotlića, jela od divljači, deserta sa šumskim voćem te slavnih „Palačinki Jankovac“.  

jelovnik1

– Planinarski dom je u koncesiji Hrvatskih šuma, a u vlasništvu Planinarskog društva Bršljan iz Osijeka. Svake godine Hrvatske šume ulažu znatna sredstva u taj objekt kako bi ostao privlačan svim planinarima i gostima čiji se broj utrostručio otkako je asfaltirana cesta do Jankovca.

U netaknutoj prirodi i ljepoti šume, u povijesnom i  kulturnom naslijeđu, specifičnoj gastro ponudi i ostalom potencijalu koje Jankovac posjeduje – za sve to osjećamo veliku odgovornost da ih kao blago sačuvamo za budućnost – poručuje upravitelj H. Vidović.

Papuk 1 Planinarski dom Jankovac
Foto: K. Toplak

Čuvati prirodu nije zadaća samo jedne institucije i ustanove, već naslijeđena obveza svih prijašnjih generacija, za buduće. U tom kontekstu upravitelj naglašava izvrsnu suradnju s planinarskim i lovačkim udrugama, Parkom prirode Papuk, HGSS-om, svim službama, klubovima, udrugama i školama te pojedincima s kojima Hrvatske šume rade na ovoj važnoj zadaći.

I ŠUMA ĆE PROĆI SVOJU OBNOVU

Podsjeća pritom kako se svi ovi objekti – Lugarnica, Lovačka kućica te Planinarski dom – nalaze u Park-šumi Jankovac koja se prostire na površini nešto većoj od 545 hektara. Njena posebnost je i u tome što je godinama bila izuzeta od gospodarenja – za šumu se brinula sama priroda.

Rezultiralo je to posebnim, nedirnutim okruženjem u kojem su vladali isključivo zakoni prirode. Isti su oblikovali „prirodnu“ šumu, koju u kontekstu modernog turizma svakako treba učiniti sigurnijim mjestom za sve više izletnika.

IMG_20221019_101638

Već i jedna zalutala grana sa stare krošnje ili deblo koje prolazi svoj prirodni tijek raspadanja, a nalazi se na stazi namijenjenoj poučnom hodu kroz prirodu, za izletnike može predstavljati problem, pa i potencijalnu opasnost.

Upravitelj zato ističe kako se s novom mogućnošću gospodarenja šumom na ovom prostoru struci otvorila prilika da taj dio šume osiguraju za izletnike, odnosno spriječe njeno daljnje propadanje i fiziološko slabljenje.

– Park-šumu Jankovac još 1961. godine zaštitila je struka zbog prepoznatljivih prirodnih vrijednosti, pa je naša zadaća sada nastaviti osigurati šumi stabilnost sastojina i spriječiti njeno propadanje. Sav njen potencijal želimo sačuvati za budućnost, obnoviti je i ostaviti na uživanje, ali i čuvanje novim generacijama – zaključuje upravitelj H. Vidović.

2

UGOSTITELJI U ŠUMARSTVU

Šumarija Čačinci najistočnija je šumarija i danas jedna od najmanjih šumarija u sastavu Uprave šuma Podružnica Slatina. Obuhvaća površinu od 4850 hektara te uključuje dvije gospodarske jedinice – Gaj koji se proteže na 1850 hektara te Drenovačku planinu na 3 tisuće hektara.

Uz običnu bukvu i hrast kitnjak, koje su najzastupljenije vrste, šume na njihovom području obiluju s još 18 drugih vrsta drveća te iznimno bogatom bioraznolikošću biljaka i životinja.

Ujedno, zanimljivost ove šumarije je da uz uobičajenu šumarsku struku, 53 zaposlena, ima i 13 zaposlenika u ugostiteljstvu. Kuhari, konobari, čistačice i druga zanimanja prijeko su potrebni za funkcioniranje Planinarskog doma Jankovac, koji iz godine u godinu privlači sve više turista.

(promo, foto: M. Lovrenc, K. Toplak) 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content