Velika ulaganja u cestovnu infrastrukturu na području OBŽ: Izgradnjom nove dionice vrijedne skoro 24,5 milijuna kuna, baranjska mjesta bliže Osijeku

Velika ulaganja u cestovnu infrastrukturu odvijaju se posljednjih godina na području Osječko-baranjske županije. Zahvaljujući zalaganju župana Ivana Anušića, dvotračna cesta Koridora Vc kroz Baranju ponovo je preprojektirana u autocestu, a uskoro će biti otvorena dionica do Belog Manastira, vrijedna 495 milijuna kuna.

Također se očekuje i dovršetak posljednjih pet kilometara do granice s Mađarskom. Izgrađene su obilaznice oko Petrijevaca i Belog Manastira, a u tijeku su radovi na izgradnji podvožnjaka u ulici Sv. Leopolda Bogdana Mandića.

Završetak cjelokupne dionice lokalne ceste Kamenac-Popovac u dužini od 5,478 kilometara sa zadovoljstvom su dočekali mještani općina Popovac i Kneževi Vinogradi, ali i ostalih naselja u tom dijelu Baranje.

Novoizgrađenu cestu u ponedjeljak (17. listopada 2022. godine) su obišli župan Ivan Anušić, načelnik Općine Popovac Zoran Kontak, načelnik Općine Kneževi Vinogradi Vedran Kramarić te ravnateljica Županijske uprave za ceste Lejla Ševo, a s njima je bio i predstavnik izvođača radova, Tomislav Zorić iz tvrtke Gravia d.d..

– Prvi razgovori i priprema projektne dokumentacije o izgradnji ceste Kamenac-Popovac počeli su 2011. i 2012. godine, a izgradnja se odvijala u nekoliko faza. U zadnje 3-4 godine intenzivirali smo radove da bi sada završili cijelu dionicu u dužini 5,5 kilometara, a ukupna vrijednost investicije je skoro 24,5 milijuna kuna. Cesta je zaista bila potrebna jer napokon omogućava bolju komunikaciju između stanovnika ovih baranjskih naselja i općina. Naravno, izgradnjom ove ceste rješava se i mnoge dosadašnje probleme, a ovom području pruža nove mogućnosti za kvalitetniji razvoj gospodarstva i turizma, u koji kao što je poznato osobito investiramo – rekao je prilikom obilaska Anušić te dodao je kako će se na prijedlog Općine Popovac već iduće godine u plan ŽUC-a uvrstiti i proširenje kolnika na ulazu u Popovac.

mini IMG 1610
Foto: OBŽ

Ravnateljica Županijske uprave za ceste Lejla Ševo ističe kako je na tijek izgradnje izrazito utjecalo rješavanje imovinsko-pravnih odnosa jer se trasa ceste proteže preko velikog broja zemljišnih čestica u privatnom vlasništvu.

– U 2021. godini započeli smo s izgradnjom preostale dionice ukupne dužine 2,16 km čija je ugovorena vrijednost bila je 10.946.684,00 kuna. To je bila zadnja i najteža dionica na spoju naselja Popovac i Kamenac jer na ovom dijelu nije postojala trasa lokalne ceste te je stoga probijena potpuno nova trasa ceste preko Baranjskog brda. Ugovoreni rok za završetak radova bio je 30. rujana 2022. godine, ali radovi su završeni 24. lipnja 2022. godine, tehnički pregled je prošao bez zamjerki te je dobivena i uporabna dozvola. Ukupno je za izgradnju cjelokupne dionice od Popovca do Kamenca u dužini od 5,478 kilometara od 2012. do ove godine utrošeno 24.377.816,58 kuna – rekla je Ševo.

– Ova cesta je od krucijalne važnosti za našu općinu, a osobito za Popovac jer više nije mjesto u komu se autobus okreće nego je prometno povezan s Općinom Kneževi Vinogradi. Naravno da sada očekujemo brži razvoj turizma te smo u postupku mijenjanja prostornih planova, a već se pojavilo nekoliko potencijalnih investitora koji upravo uz ovu dionicu žele razvijati ruralni turizam – kazao je načelnik Općine Popovac Zoran Kontak.

Posebno je naglasio kako je sada putovanje iz Popovca do Osijeka kraće za 10 kilometara ako se putuje preko mosta u Osijeku, odnosno 5 kilometara ako se putuje prema Višnjevcu.

-Ovo je kapitalan projekat ne samo za naše općine, Popovac i Kneževe Vinograde, nego za cijelu Baranju jer omogućava razvoj gospodarstva i turizma. Ova cesta omogućava dolazak posjetitelja i novih investitora na područje Banovog brda, a generirat će i novi promet roba i usluga te drugih benefita – kazao je načelnik Općine Kneževi Vinogradu Vedran Kramarić.

Hrvatske ceste su također intenzivirale ulaganja na području Osječko-baranjske županije, izgrađene ili rekonstruirane su ceste u državnom vlasništvu ukupne duljine 517,4 kilometra. Samo za redovito održavanje uloženo je gotovo 33 milijuna kuna, a dovršeni projekti u posljednje tri godine vrijedni su gotovo 230 milijuna kuna. U tijeku su aktivni projekti vrijedni 237 milijuna kuna, riječ je o cestama duljine 673 kilometra, a do kraja godine planirano je još gotovo 200 milijuna kuna projekata Hrvatskih cesta.

mini IMG 1590
Foto: OBŽ

Nacionalna ulaganja u ceste prati i Osječko-baranjska županija kroz Županijsku upravu za ceste. U ovoj su godini dovršeni radovi na rekonstrukciji županijske ceste prema Berku, u naselju Paučje te je završena izgradnja novog mosta i prilaznih cesta u naselju Draž. Završena je i rekonstrukcija ceste u Općini Bizovac, a u tijeku je izgradnja novog propusta ispod županijske ceste kod naselja Kućanci Đakovački na području Općine Drenje. Traju radovi na izgradnji novog mosta na županijskoj cesti između naselja Ernestinovo i Petrova Slatina na području Općine Ernestinovo. U tijeku su radovi na rekonstrukciji dijela lokalne ceste na dionici od naselja Seona do raskrižja sa nerazvrstanom cestom prema Gornjoj Motičini. Rekonstruira se i cesta na potezu od Seone prema Gornjoj Motičini te cesta od Paučja do Milinca. U tijeku su i radovi na izvanrednom održavanju županijskih i lokalnih cesta na 14 dionica u dužini od 15,25 kilometara, do sada završeni radovi na 14 dionica. Riječ je o investicijama vrijednim gotovo 70 milijuna kuna koje ulaže Osječko-baranjska županija tijekom ove godine. Od 2017. godine do danas, kroz Županijsku upravu za ceste uloženo je 368 milijuna kuna.

(www.icv.hr, tj, foto: OBŽ)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content