Virovitički glumac Srećko Ernest Berec nakon sedam godina ponovno u Orahovici odigrao monodramu “Đuka Begović”

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige, Srednja škole “Stjepan Ivšić” Orahovica i Ogranak Matice hrvatske, na istom mjestu kao i prije točno sedam godina, u društvenoj dvorani škole, organizirali su monodramu “Đuka Begović” u izvedbi virovitičkog glumca Srećka Ernesta Bereca.

-U sklopu Mjeseca hrvatske knjige ponovno smo, nakon sedam godina, ugostili Đuku Begovića, odnosno Srećka Ernesta Bereca i posebno mi je drago da su učenici prihvatili prijedlog ove predstave što pokazuje kako je Đuka lik koji će vječno biti u srcima i mislima Slavonaca svih generacija. Opustite se i uživajte – rekao je u uvodu predsjednik Ogranka i knjižničar orahovačke srednja škole Damir Najmenik.

Monodrama je nastala prema romanu Ivana Kozarca, a u režiji i dramatizaciji te izvedbi Srećka Ernesta Bereca, zamišljena je kao jednosatna monodrama, kao svojevrsni bećarski mjuzikl, jer je struktura monološke ispovijesti Đuke Begovića ispresijecana nizom tamburaških narodnih pjesama koje izvodi sam Berec. Psihološki roman Ivana Kozarca on je adaptirao u monodramu u kojoj odabire niz različito obojenih epizoda, želeći time naglasiti višeslojnost lika kojeg poznavatelji literature znaju istodobno kao ljubavnika, ubojicu, ludu glavu, najveću lolu…

Lik najpoznatijeg književnog bećara Berec je prošle godine odigrao po okrugli 250. put.

-Jako mi je drago da sam ponovno tu u Orahovici i da je nakon sedam godina, kada sam bio posljednji puta ovdje, interes za ovom predstavom u mojoj izvedbi i dalje itekako prisutan. Đuka Begović je zapravo psihološki roman iz kojeg se da izvući dosta stvari i ja i dan danas još uvijek u njemu pronalazim nešto novo jer Kozarac je to izvrsno odradio prikazujući jednu imućnu obitelj koja je zaista postojala te doživjela svoj krah, neuspjeh. Dakle svo njihovo bogatstvo je otišlo u vjetar i tu se onda događa niz stvari. Moram priznati da je meni osobno velio zadovoljstvo imati mogućnost utjeloviti lik Đuke Begovića što traje još od davne 1984. kada sam radio samo dijelove, fragmente, a evo prošle godine sam Đuku odigrao po jubilarni 250. put – rekao je Berec.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content