Europski parlament izglasao hrvatski ulazak u Schengen: 534 za, 53 protiv, 25 suzdržano

Nakon sinoćnje rasprave, Europski parlament danas (četvrtak) je na plenarnoj sjednici u Bruxellesu izglasao pozitivno mišljenje o ulasku Hrvatske u schengensku bezgraničnu zonu 1. siječnja 2023. godine: 534 zastupnika glasalo je za, 53 protiv, a 25 bilo je suzdržano – prenosi Večernji list

To još nije konačna odluka. Nju donosi Vijeće Europske unije, odnosno države članice koje odlučuju jednoglasno, a rasprava o donošenju finalne odluke sada počinje u Vijeću, na sastancima iza zatvorenih vrata. Očekuje se da će ta odluka biti pripremljena za sastanak Vijeća ministara unutarnjih poslova, koji se održava 9. prosinca.

U sinoćnjoj raspravi kao ključni argument oko kojeg se stvorila široka podrška najvažnijih političkih grupacija u EP-u pokazala se ne samo potvrda spremnosti Hrvatske za članstvo u Schengenu od strane Europske komisije i Vijeća EU, nego i činjenica da je Hrvatska prva država članica EU koja je uspostavila mehanizam neovisnog nadzora poštivanja temeljniih prava na vanjskoj granici. I oni, koji su ranije bili kritični prema Hrvatskoj zbog izvješća nevladinih organizacija o nezakonitom postupanju prema migrantima kroz policijske mjere odvraćanja poznatije i pod nazivom “pushback”, sada su većinom prihvatili da s neovisnim nadzorom takvi navodi ne trebaju biti prepreka za ulazak Hrvatske u Schengen.

Mehanizam neovisnog nadzora s vremenom bi trebao postati zakonska obveza koju će provoditi sve države članice s vanjskom granicom, a hrvatska Vlada odlučila je da će se takav neovisni nadzor u Hrvatskoj produžiti i nakon ulaska u Schengen na još 18 mjeseci, i kasnije automatski, sve dok zakonska obveza za sve države članice ne stupi na snagu. To je također ocijenjeno kao pozitivna gesta koja ne bi trebala nikoga ostaviti u dvojbi je li Hrvatska spremna za Schengen.

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content