Evo u kojoj valuti ćemo plaćati režije za prosinac, a koje su izdane u siječnju

Od 1. siječnja 2023. Hrvatska uvodi euro, a pripreme za to idu po planu i bez problema, rečeno je ovog tjedna na sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura.

Građani znaju da im početak godine donosi početak plaćanja u eurima, no neki se pitaju što će biti s plaćanjem režija za prosinac, čiji će računi stići u siječnju.

– Računi za potrošnju u prosincu bit će izdani u siječnju 2023. i bit će iskazani u eurima. Za sve uplatnice koje su građani dobili unaprijed i na kojima je iznos plaćanja u kunama, a plaćaju ih nakon uvođenja eura, banka je dužna izvršiti plaćanje u euru u iznosu koji odgovara iznosu kuna navedenom na nalogu za plaćanje. Banka će postupati na ovaj način do 1. srpnja 2023. godine – rekli su iz Hrvatske udruge banaka (HUB) za N1.

Konačan iznos računa bit će prikazan u eurima i kunama

Iz HUB-a za N1 podsjećaju da je ključno naglasiti da od 5. rujna do 31. prosinca 2022. traje dvojno iskazivanje cijena. To znači da će konačni iznos računa biti prikazan i u kunama i u eurima te uz fiksni tečaj konverzije. Ipak, postoje iznimke:

– vrijednost iskazana za unaprijed plaćene elektroničke komunikacijske usluge (prepaid bonovi);

– vrijednost i iznos koji se navodi na nalogu za plaćanje izdanom na temelju računa ili drugog pojedinačnog akta odnosno temeljem istaknute cijene; 

– vrijednost iskazana na karticama za javne telefonske govornice;

– vrijednost otisnuta na ambalaži SIM kartice.

(n1info.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content