Iz Čačinaca do Vukovara krenula 11. tradicionalna hodnja “Stopama Željka Majora”

U povodu sjećanja na žrtve Vukovara i hrvatskog branitelja toga grada, heroja Željka Majora iz Čačinaca koji je mučki ubijen na Ovčari nakon pada grada, iz njegovog rodnog mjesta krenula je jutros tradicionalna 11. hodnja od Čačinaca do Vukovara pod nazivom ”Stopama Željka Majora” u organizaciji Dobrovoljnog vatrogasnog društva Čačinci te suorganizaciji UHBDVDR i UDHOS-a Orahovica.

Uoči početka hodnje Željku su na njegovom grobnom mjestu, na mjesnom groblju u Čačincima, počast odali sudionici hodnja te načelnik općine Čačinci Alen Jurenac i predsjednik Odbora za branitelje i ZUiČ HVIDR-e VPŽ Mato Bubaš.

– Željko Major istinski je heroj, naš čačinački ponos i od srca se zahvaljujem prvo čačinačkim Alkosima koji su pokrenuli ovu hodnju i UHBDVDR-u Orahovica koji su je nastavili organizirati te ove godine našem DVD-u koji se uključio kao organizator. Hodačima želim puno sreće, zdravlja i da uz Božju pomoć stignu u “grad heroj”, a ovim činom naš Željko Major živi vječno– rekao je načelnik Alen Jurenac.

Mato Bubaš istaknuo je koliko je ovo veliki čin.

– Ova hodnja u čast Željku, svim njegovim ubijenim i poginulim suborcima, braniteljima Vukovara te svim našim poginulim prijateljima je nešto ogromno, nešto što čuva istinu, imena i povijest. Dečkima svaka čast na ustrajnosti u organizaciji i želji da i dalje ovo rade. Uz Božju pomoć neka sretno stignu u Vukovar– rekao je Bubaš.

U hodnju je krenulo 10 hodača, a kao i svake godine do sada leđa im kao logistika čuva hrvatski branitelj iz Čačinaca i prijatelj pokojnog Željka, Marijan Varjačić.

– Velika mi je čast i ponos biti dio ove hodnje i svaka čast dečkima koji svake godine odhodaju ovu dionicu, a ja sam uvijek uz njih jer to je najmanje što mogu dati za Željka i njegovu žrtvu. U ove dane sjećanja nikome nam nije lako, ali nema odustajanja kao ni 1991.. Željko Major je bio veliki čovjek, jedan od mojih idola, zajedno smo izlazili u mladosti, družili se, on je bio fighter, mangup, pravi čovjek kakvog je teško naći– rekao je Varjačić.

Nakon polaganja kod spomen obilježja poginulim braniteljima u središtu Čačinaca, prva postaja bila je spomen obilježje braniteljima u središtu Orahovice, a potom se krenulo dalje. Dolazak u Grad Heroj predviđen je 17. studenoga gdje će hodači noćiti, a potom 18. studenog sudjelovati u Koloni sjećanja.

(www.icv.hr, vg)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content