Hladni dani, pogotovo zimski, vežu se uz miris kuhanog vina ili medenjaka, a jedan od najčešćih začina koji je izdvaja iz tog mirisnog buketa je mali aromatični klinčić.
Klinčići su inače cvjetni pupoljci stabla karanfilovca, duljine između 12 i 16 mm i specifični su po svom mirisu i okusu. Uz kuhinju, klinčić je našao svoje mjesto u kozmetičkoj industriji i industriji parfema.
Tradicionalno je prepoznat i kao začin koji zbog svojih protuupalnih i blagih analgetskih sastojaka (eugenol) valja imati blizu u slučaju zubobolje, kao prirodno sredstvo protiv parazita u organizmu, ali i u borbi protiv bakterija i virusa.
Poznat je i kao začin koji pomaže jačanju imuniteta (sadrži minerale kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar, mangan i selen, vitamine C, B6, E, K, folnu kiselinu, tiamin, riboflavin i niacin.)
Donosimo vam nekoliko savjeta kako ga sve možete iskoristiti.
KLINČIĆ U SAFTU I S MESOM
Klinčić se izvrsno slaže s crvenim mesom, pa ga iskoristite uz saft, za svinjsko pečenje, uz jela od divljači, pri pripremi ukusnih gulaša, a možete ga iskoristiti i za pripremu nekih vrsta kobasica.
Pripremate li dalmatinska jela, iskoristite ga u pašticadi.
Krenite s malim dozama pri pripremi ovih mesnih jela, budući da je riječ o vrlo aromatičnom i snažnom začinu.
Možete ga kombinirati s ružmarinom i mažuranom, s kojima se jako dobro slaže u jelima.
Dodajte ga kao začin i uz crveni i kiseli kupus ili kao dio aromatičnog rižota s mljevenim mesom.
PAŠTICADA OD TUNE S KLINČIĆEM
Ovaj recept podijelila je s nama naša čitateljica Mirela koja kaže kako je ovakva tuna donijela posebnu novost na njihovim tanjurima te da im je nakon prve pripreme postala omiljeno jelo.
Sastojci:
500 gr tune (odrezak)
3 češnja češnjaka
200 gr rajčice, sjeckane
8 maslina, narezanih
2 manje glavice luka, sitno narezanih
100 gr mrkve, naribane
5 suhih šljiva, sitno narezanih
3 cijela klinčića
200 ml crnog vina
Maslinovo ulje, sol, papar, malo šećera
Priprema:
Tunu popržite na maslinovom ulju, dodajte malo soli i papra.
Umak (pašticadu) pripremire slijedeće:
Na ulje dodajte istisnuti ili sitno nasjeckani češnjak, sjeckanu rajčicu, masline, luk, naribanu mrkvu, šljive i klinčić. Dodajte vodu i pola vina, pirjajte oko 40 minuta, poklopljeno.
Poslužite s tjesteninom ili njokama.
“VOLI” JABUKU, NARANČU I ČOKOLADU
Klinčić možete iskoristiti u pripremi medenjaka, raznih deserata, u pripremi kuhanog vina, čajeva, kompota i voćnih likera.
Izvrsno se sljubljuje s jabukom, narančom i čokoladom, kao i cimetom, “kolegom” začinom s kojim najčešće dolazi u varijanti kolača i napitaka.
Možete ga koristiti s muškatnim oraščićem, vanilijom i citrusima u pripremi kolača i napitaka.
Kompot od jabuka koji vraća u djetinjstvo
Napravite mirisan i ukusan kompot od jabuka, baš poput onog koji nam je znala pripremiti baka.
Sastojci:
4 jabuke
600 ml vode
3 žlice šećera (med kao zamjena)
1 limun
1 vanilin šećer
2 štapića cimeta
1 klinčić, malo mljevenog anisa
Priprema:
Jabuke ogulite, očistite od sjemenki te narežite na ploške ili kockice. U posudi ih pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom, cimetom, klinčićem, limunom narezanim na ploške, anisom te kuhajte 12-15 minuta (jabuke nemojte prekuhati, moraju ostati mekane).
Ako ćete koristit med umjesto šećera, dodajte ga na kraju kuhanja.
Poslužite dok je vruće.
Ako niste ljubitelj “jušnog” kompota, kuhane jabuke i kompot izmiksajte u ukusan pire.
LIJEK IZ KUHINJE: PRVA POMOĆ KOD ZUBOBOLJE
Ako već imate klinčić u kuhinji, dobro je znati i da može poslužiti kao prva pomoć kod zubobolje.
Narodna medicina preporučuje staviti cijeli klinčić na desni, u blizini bolnog zuba – ulja iz biljke brzo će pružiti olakšanje kod bolova.
Ujedno, možete ga koristiti i kao prirodno sredstvo za ugodan dah – stavite dva klinčića u usta i držite par minuta. (www.icv.hr)