Kolona sjećanja prošla kroz Vukovar: Odana počast svim žrtvama

Vukovar obilježava 31 godinu od sloma herojske obrane grada i agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba u kojoj je poginulo i nestalo 2.717 hrvatskih branitelja i civila, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom. Grad na Dunavu bio je pod opsadom 87 dana, a bitka za Vukovar završila je 18. studenoga 1991. njegovom okupacijom koja je potrajala sve do 15. siječnja 1998. i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja nakon koje su se Vukovarci konačno vratili svojim domovima koje je prije toga trebalo obnoviti.

Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza 1991., a završila 18. studenoga 1991. slomom obrane grada. Vukovar je branilo oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde i policije, te dragovoljaca HOS-a, ustrojenih u legendarnu 204. vukovarsku brigadu. Ova 87-dnevna opsada hrvatskog grada Vukovara od strane JNA uz pomoć srpskih paravojnih snaga završila je porazom naših oružanih snaga, velikim razaranjem Vukovara, brojnim ubojstvima i progonom hrvatskog stanovništva.

Sukobi u Slavoniji dogodili su se već u svibnju 1991. kada je Jugoslavenska narodna armija sa srpskim paravojnim postrojbama napala hrvatska sela i protjerala hrvatsko stanovništvo s ciljem zauzimanja i okupacije istočne Hrvatske, a krajem kolovoza započeo je opći napad na Vukovar. Agresor je s 30.000 vojnika i paravojnih skupina, te s oko 1600 oklopnih borbenih vozila, 60 zrakoplova, 350 topova i mnoštvom ostale vojne tehnike krenuo na naš herojski grad. Hrvatskih branitelja bilo je svega 1800, a civila oko 15.000.

Početkom listopada u potpunom okruženju Vukovar je trpio neprekidna topnička razaranja i bombardiranja. Svi sposobni za borbu, bili su na crtama diljem grada, na koji je dnevno padalo 7000 različitih projektila. Vukovarci nisu 56 dana imali struje, vode, hrane, telefona. Grad je bio u ruševinama, ginuli su naši branitelji i civili, a 16. listopada poginuo je i jedan od najvećih heroja Domovinskog rata, zapovjednik Blago Zadro.  

Puna tri mjeseca hrvatski branitelji su odolijevali danonoćnim napadima za osvajanje Vukovara, a jedina komunikacija za opskrbu hrvatskih branitelja “Kukuruzni put” bila je presječena. Na žalost, herojski otpor slomljen je 18. studenoga 1991. godine. Dio branitelja pokušao se izvući iz grada kroz minska polja, a oni koji nisu uspjeli odvedeni su u srpske koncentracijske logore, te su mnogi ubijeni. Među njima i 260 ranjenika iz Vukovarske bolnice. Tijekom agresije u Vukovaru je, prema podacima Hrvatskog sanitetskog stožera, do 19. studenoga 1991. poginulo 450 branitelja i 1350 civila, od toga 86 djece. Bez jednog ili oba roditelja ostalo je 858 djece, ranjeno je više od 2500 ljudi, mnogi su zatočeni i odvedeni u neki od srpskih koncentracijskih logora, a nakon okupacije 18. studenoga 1991. bila je nepoznata sudbina 2630 osoba. Tijekom i nakon procesa mirne reintegracije otkriveno je više od 50 masovnih grobnica u gradu i okolici iz kojih su ekshumirani brojni posmrtni ostaci.

U koloni sjećanja, na čijem se čelu nalaze pripadnici Oružanih snaga RH sa zastavama svih hrvatskih ratnih postrojbi, bili su i predstavnici državne vlasti, predsjednici Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković, brojni ministri i saborski zastupnici, među kojima Josip Đakić.

vuk polaganje1

– Danas kada obilježavamo Dan sjećanja na žrtve Vukovara u Koloni sjećanja razmišljat ćemo o svim tim danima ponosa i slave, ali i tragedije koja se dogodila. Vukovar kao simbol stradanja hrvatskog naroda uvijek je u našim mislima, posebice kada se bliže ovi dani koji su obilježili hrvatsku povijest. Ova stradanja koja su dogodila, ove zvjerske postupke koji su učinjeni ovdje u Vukovaru na Ovčari kao i diljem Hrvatske nikad nećemo zaboraviti. Kao ni žrtvu koju je hrvatski narod dao za svoju slobodu i uvijek ćemo davati počast onim žrtvama koji su svojim životom platili za nju – rekao je saborski zastupnik Đakić.

U obilježavanju tužne obljetnice sudjeluje i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, njegov zamjenik Marijo Klement te predsjednik Županijske skupštine VPŽ Dinko Begović.

viber slika 2022 11 18 14 22 11 720

–  Danas smo kao i svake godine u Vukovaru kako bi izrazili suosjećanje prema žrtvama Vukovara i Domovinskog rata. S tugom i pijetetom sjećamo se tih ponosnih dana za Hrvatsku, ali isto tako i bolnih dana. Prisjećamo se i zahvaljujemo našim hrvatskim braniteljima koji su život dali za Hrvatsku, kao i svima onima koji su se za nju borili da danas živimo u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj – rekao je župan Andrović.

Počast su odali i predstavnici PU virovitičko-podravske, na čelu s načelnikom Sinišom Kneževićem, kao i brojne braniteljske udruge s područja Virovitičko-podravske županije.

Svi su prethodno bili nazočni komemorativnom skupu u dvorištu vukovarske bolnice kojim je i počelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 31. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu.

(www.icv.hr, foto: K. Toplak; čitatelji)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content