Petorica biciklista vozila od Orahovice do Vukovara u čast preminulog brigadira Pave Vukelića-Paje, poginulih hrvatskih branitelja i žrtava Grada heroja

Nakon prošlogodišnjeg pothvata i samostalne memorijalne biciklističke vožnje poznatog hrvatskog kuhara Dražena Šafara od Orahovice do Vukovara, a u čast preminulog legendarnog Orahovčanina, brigadira Pave Vukelića-Paje, poginulih hrvatskih branitelja 132. brigade i žrtava Grada Heroja, ove je godine Šafar ponovio isto uz pomoć četvorice svojih prijatelja.

Tako je u njegovoj organizaciji kao pripadnika diverzantskog voda 132. brigade i prijatelja te suorganizaciji UHBL PTSP VPŽ i UHVDR 2/132 te uz veliku pomoć trgovine BRIIT, a potom i udruge 2. Gardijske brigade Kumovi Virovitica, Grada Orahovice i drugih prijatelja i donatora, odvožena 2. Memorijalna vožnja Orahovica-Vukovar.

Uz Šafara, sudjelovali su Igor Stojić te članovi BK LOOD Orahovica Robert Hofman, Tomislav Katalinić i Silivio Peštaj.

Priča je krenula s orahovačkog gradskog groblja gdje je odana počast brigadiru Pavi Vukeliću na njegovom grobnom mjestu, a potom je polaganjem lampiona, kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u središtu Orahovice, odana i počast poginulim pripadnicima 132. brigade. Polaganju su nazočili kćerka pokojnog brigadira Ana Vukelić, gradonačelnik Orahovice Saša Rister te pripadnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

– Teško mi je danas bilo što reći, tužan sam što mog kuma i prijatelja Paje nema s nama, a sretan što imam ovakve prijatelje koji samnom na ovakav velik i ponosan način čine iznimnu stvar. Hvala kolegama vozačima, hvala svima koji su nam pomogli u pripremi i hvala dragom Bogu na zdravlju i lijepom vremenu – rekao je Šafar.

Gradonačelnik Rister pohvalio je ideju te poželio vozačima sretan put uz želju da ova vožnja postane tradicionalna.

– Ovo je doista izniman humani pothvat i svaka čast Draženu i dečkima što na ovaj način odaju počast onima koji su stvarali slobodnu Hrvatsku, a posebno brigadiru Pavi Vukeliću-Paji koji je istinski heroj Domovinskog rata – rekao je Rister.

A onda je krenulo, prvo dionica kroz maglu sve do iza Našica, ali ekipa nije odustajala. Nakon nešto više od šest sati vožnje stigli su na Memorijalno groblje Vukovar i s visoko uzdignutim rukama ušli u ”cilj”. Na Memorijalnom groblju su položili vijenac kod središnjeg spomen obilježja te lampione na grobu heroja Blage Zadre, a odali su počast i na posljednjem počivalištu heroine Domovinskog rata dr. Vesne Bosanac, a nešto prije i kod spomen obilježja Blage Zadre pokraj tenka u Vukovaru, odnosno Borovom naselju. Na kraju, rečenica od svakog onog koji je okretao pedale 112 kilometara za heroje.

– Ne mogu biti ponosniji što smo ovo napravili za Paju, za naše dečke, za Grad heroj. Hvala svim kolegama vozačima i hvala Draženu što nas je okupio, zasigurno se vidimo i iduće godine – rekao je Igor Stojić.

Robert Hofman također je bio prepun dojmova.

– Ovo je nešto predivno, svaki trenutak, svaki metar sam s ogromnim ponosom okrenuo pedale i velima mi je čast što sam bio dio ovo pothvata – kaže Hofman. Tomislav Katalinić nije dvojio niti sekunde pri pozivu za ovu vožnju.

– Prošle godine sam čitao o Draženu i vožnji i divio se što je učinio, a onda ove godine dobijem poziv da i sam sudjelujem. Vožnja koju ću pamtiti cijeli život i definitivno sam tu i za iduću godinu – kaže Katalinić. Najmlađi vozač Silvio Peštaj koji je sve ovo prošao sa samo 17 godina posebno je bio sretan.

– Iako sam mlad i u vrijeme Domovinskog rata nisam bio niti rođen, znam što su heroji napravili, znam koliko je velik bio Pajo i znam koliko je patio Vukovar za našu slobodu. Ovo je najmanje što mogu učiniti da bi svima njima rekao najveće hvala – rekao je Peštaj. I na kraju Dražen Šafar čije je srce bilo najveće.

– Sve ovo krenulo je iz neke moje želje da se poklonim Paji i herojima Domovinskog rata, a sada već drugu godinu ne mogu biti sretniji i ponosniji što su se i moji prijatelji uključili i odvozili jednakim žarom i kao i ja. Još jednom hvala svima, a ovim smo dokazali da heroji nikad ne umiru – zaključio je Šafar.

(www.icv.hr, vg; foto: V. Grgurić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content