VIDEO Gnomovi su postali nezaobilazan božićni ukras: Evo kako ga možete izraditi i sami

Božić nam je pred vratima, gradovi i ulice su poprimile bajkovit izgled, ali i ovogodišnji Božić ne može proći bez omiljenog nam patuljka – gnoma. Smatra se da donose sreću, ljubav, blagostanje, pozitivnu energiju i osjećaj mira.

Ukoliko želite jednog gnoma za sebe ili ga želite pokloniti voljenog osobi za sreću, a da bude originalan i od srca, izradite ga sami.

Za izradu trebat će vam: 

  • stara čarapa ili džemper
  • konac za šivanje
  • ljepilo za tkaninu ili vruće ljepilo
  • riža ili vata za punjenje
  • komad umjetnog krzna/vunene jambolije/konca za bradu

A postupak je sljedeći:

  1. Čarapu ili stari izrezani džemper napunite rižom ili vatom za punjenje i svežite ju koncem. Ukoliko koristite staru čarapu potrebno je odrezati njezin gornji dio koji nije potreban za izradu.
  2. Za izradu nosa možete koristiti sličan materijal samo u drugoj boji kako bi došao do izražaja. Za to će vam biti potreban jedan manji kvadrat ili krug, širina 12 – 15 centimetara, koji također napunite rižom ili vatom i dobro zavežete koncem.
  3. Za šešir se preporuča čvršći materijal kako bi bolje stajala, ali možete iskoristiti i neki drugi materijal ili izrezani džemper koji ćete izreziti u trokut. Ako želite da šešir bude čvršći i stoji uspravno, napunite ga vatom. Nakon što smo izrezali trokut potrebno ga je i oblikovati u šešir pa tako spojite krajeve, zalijepite ih ili zašite kako bi ste dobili pravilan oblik šešira. Bitno je da šešir naravno bude dovoljno visok.
  4. Za ruke i noge izrežite drugi par čarape na trake (za ruke izrezati kraće, a za noge duže trakice) zalijepiti ljepilom, napuniti vunom ili rižom da budu čvršće. Napravite i čizmice i rukavice u suprotnoj boji kako bi došli do izražaja.
  5. Kada smo izradili sve dijelove za našeg patuljka vrijeme je da on i ‘oživi’. Nakon što smo zalijepili ruke i noge, na tijelo prvo zalijepimo nos, a zatim zalijepimo bradu koju smo izrezali od umjetnog krzna ili vunene jambolije. Posljednje stavljamo šešir koji dodatno možete ukrasiti željenim ukrasima i to je to. Vaš omiljeni božićni gnom je gotov.

Upotrijebite maštu i uz malo truda napravite nešto originalno. Ujedno ovo je i odlična zabava za vašu djecu koja će obožavati ovog veselog patuljka.

(www.icv.hr, ib)

 

 

 

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content