Darko Veličan iz Starog Graca izradio božićne jaslice u prirodnoj veličini

Božićne jaslice jedan su od prepoznatljivih simbola Božića. Jaslice, koje simboliziraju prave jasle u koje je bilo položeno dijete Isus nakon rođenja u betlehemskoj štalici, postale su jedan od najčešćih božićnih ukrasa. A postavljanje jaslica u Hrvatskoj tradicija je koja se brižno njeguje i koja svake godine iznova uveseljava obitelji.

Upravo jedne jaslice, ali u prirodnoj veličini izradio je Darko Veličan iz Starog Graca.

– Jaslice u prirodnoj veličini su ideja još od prošle godine, ali ju nismo uspjeli iz realizirati sve do ove godine. Izrada jaslica u prirodnoj veličini su obećanje na zahvalnost Bogu i Djevici Mariji za rođenje našeg trećeg djeteta, koji se prije godinu dana na putu prema bolnici rodio u autu. Sve je prošlo u najboljem redu, a maleni je dobio ime Noel, u prijevodu s francuskog “Božić”. Tako smo mi kao roditelji, obećali da ćemo izraditi jaslice kao zahvalnost. I od sad u našem dvorištu će svake godine biti jaslice – kaže nam Darko te dodaje kako ga ništa nije spriječilo u naumu da ih izradi kako bi u ovo blagdansko vrijeme jaslice krasile njihovo dvorište.

viber slika 2022 12 22 16 51 18 503

– Izrada jaslica je trajala tjedan dana. Svaki dan poslije posla, kad sam došao kući radio sam konstrukciju jaslica. Nije me omela ni hladnoća, ni kiša koja je baš počela svaki dan padati. Lutke su izrađene od konstrukcije obložene spužvom, a oko kostima za lutke mi je pomogla supruga. Kada je sve bilo gotovo treću nedjelju Došašća smo ih postavili u dvorište – dodaje Darko.

Jaslicama je oduševljena cijela obitelj, posebice najmlađi, a u planu im je nadograditi ih sljedeće godine.

– Djeca nisu mogla dočekati postavljanje, oduševljeni su i ispituju stalno o priči o jaslicama i rođenju maloga Isusa. U srcu ti jednostavno zatitra i obuzme te toplina i radost jer vidiš koliko se djeca vesele i tome raduju. Potaknuti ovime svakako da ćemo ih na godinu nadograditi da budu još bolje i ljepše – za kraj nam kaže Darko.

(www.icv.hr, ib, Foto: privatni arhiv)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content