Donesena jednoglasna odluka: Hrvatska od 1. siječnja ulazi u Schengen, najveću korist imat će hrvatski građani i gospodarstvo

Odluka o ulasku Hrvatske u Schengen 1. siječnja 2023. usvojena je nešto iza 14 sati, javio je Večernji list. Hrvatska je dobila jednoglasnu potporu svih zemalja članica EU za ulazak u Schengen od 1. siječnja 2023., dok su dvije države članice bile protiv ulaska Bugarske i Rumunjske.

Ključni sudionici današnjeg sastanka Vijeća EU na kojem se odlučivalo o proširenju schengenske zone bez granica potvrdili su na ulasku na sastanak da su sigurni da će odluka o ulasku Hrvatske biti usvojena, bez obzira na to što i dalje traju diplomatske bitke oko druge odluke, koja se tiče širenja Schengena na Bugarsku i Rumunjsku. Hrvatski premijer Andrej Plenković oglasio se na Twitteru vezano uz ulazak Hrvatske u Schengen.

– Hrvatska je dobila jednoglasnu podršku Vijeća za unutarnje poslove i pravosuđe – 1. siječnja 2023. postajemo članica Schengena! U godini isporuke ostvarili smo strateške ciljeve Vlade, od kojih će najveću korist imati hrvatski građani i gospodarstvo! – napisao je premijer.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je iz Bruxellesa komentirao ulazak Hrvatske u Schengen. Poručio je kako ovim hrvatski građani ulaze u najveću zonu slobodnog kretanja u svijetu.

– Ništa nije palo s neba, bili smo suzdržani u komentarima zato što je to takav proces. Znali smo od početka da neće biti lako, da e biti teškoća, da će biti sumnjičavosti, onih koji će propitkivati što radimo, da ćemo i mi napraviti pokoju grešku. Pokazali smo da način na kojim smo vodili proces, za Hrvatsku nema granica – rekao je ministar, prenosi N1.
Zahvalio se svima koji su vodili proces pristupanja.

– Ulazimo u trenutku kada je malo zemalja bilo spremno razgovarati o proširenju, ali znali smo da smo ustrajanim radom doveli države članice do toga da se Hrvatsku ne može zaustaviti. Išli smo odlučno da za EU nije bilo druge mogućnosti osim da Hrvatska uđe u Schengen. Veliko je zadovoljstvo vratiti se nekoliko godina unazad i reći da si ponosan na ono što smo napravili. Taj 281 uvjet nije samo činjenica koju ponavljamo, nego konkretni poslovi koje smo vodili – rekao je Božinović.

Ponovio je kako je siguran da je EU na velikom dobitkom primitkom Hrvatske u Schengen.

– Prava poruka je da su ovo hrvatski građani zaslužili, ovo je zbog njih. Ovo će biti i poticaj hrvatskom gospodarstvu – dodao je Božinović.
Naglasio je kako rasprava nije bila lagana te da je bilo “i previše emocija”.

– Rekao bih da je većina zemalja bila za to da se i Bugarsku i Rumunjsku primi, oni već 12 godina čekaju, i naša pozicija prema njima je bila da trebaju postati članicama. No, činjenica je da nije postignut konsenzus – rekao je ministar i dodao kako je bio u kontaktu s bugarskim i rumunjskim kolegama.

(vecernji.hr, N1)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content