Dražen Jakupec u povodu Dana Svetog Ambrozija: Težimo povezivanju svih pčelara Virovitičko-podravske županije

Pčelari slave svakog 7. prosinca svog zaštitnika Svetog Ambrozija, milanskog biskupa koji je živio od 340. do 397. godine.

Legenda kaže da mu je u djetinjstvu dok je spavao u kolijevci na dvorištu ispred roditeljskog doma na lice sletio roj pčela. Ugledavši taj prizor, djevojka koja ga je čuvala, počela je vrištati od straha za djetetov život i panično prizivala pomoć. Ambrozijev otac, koji je bio iskusan pčelar, odmah je naredio da puste dijete na miru i uistinu – roj pčela se tog trena digao u nebo, a da dijete nije ubola niti jedna jedina pčela. Nakon tog događaja otac je svom sinu dao ime Ambrozije, što je grčki termin za hranu bogova, čest sinonim za med i druge pčelinje proizvode.

I naši pčelari tvrde da ne strahuju od uboda pčela, štoviše, kažu da je poneki ubod pčele i dobro došao općem zdravlju, jer ipak radi se o kukcu zbog kojeg postoji jedan od najstarijih i najdjelotvornijih narodnih lijekova – med.

Iz tog razloga danas (srijeda) smo posjetili jednog od poznatijih pčelara, predsjednika Udruge pčelara “Bagrem” iz Pitomače, ujedno i i zamjenika člana Upravnog odbora Udruge pčelara VPŽ, kao i pobjednika Agroexpa 2022. godine, odnosno dobitnika “Zlatne žlice” za med od medljikovca.

-Pčelari uistinu dosta drže do svetog Ambrozija, a drago nam je da je taj dan spojen s Mednim danom u našim školama kada djeca od pčelara dobivaju med u teglama – podsjetio je Dražen Jakupec napomenuvši da nove generacije i nisu toliko “lude” za medom, koliko bi trebale biti.

-Znamo da klinci više preferiraju čokoladne i ine slatkiše, no zanimljivo je da vole slatkiše u kojima uz sve ostalo ima i meda. Mi pčelari bi to mogli nazvati zakamuflirani med. Držim da je neophodna promidžba pčelarstva i pčelinjih proizvoda na svim razinama i vjerujem da bi na taj način potrošnja meda i pčelinjih proizvoda bila veća, ljudi bi bili zadovoljniji, a naravno i mi pčelari koji bi na taj način prodali više svojih proizvoda – rekao nam je Dražen.

U ‘njegovoj’ pčelarskoj udruzi “Bagrem”, koja djeluje od 2008. godine i trenutno broji pedesetak članova, ukupno proizvedu 4.300 pčelinjih zajednica godišnje.

-Sjedište nam je u Velikoj Črešnjevici, a riječ je o udruzi koja se uistinu trudi da se svojim proizvodima približi ljudima, posebno mladoj generaciji vrtićke i osnovnoškolske dobi, neovisno radi li se o raznim akcijama ili donacijama gdje darujemo mališane domaćim zdravim medom. Držim da je to značajan prilog zdravoj ishrani koja se svakim danom sve više primjenjuje u našim vrtićima i školama, ali također i o stvaranju navike na med i pčelinje proizvode, jer i sami znamo koliko je med zdrav i koristan – podsjetio je Dražen Jakupec.

Napomenuo je da se u tom smislu teži i povezivanju svih pčelara u VPŽ ustrojem Zajednice udruga pčelara Virovitičko-podravske županije.

– Riječ je o zajednici koja je u osnutku. Na zadnjoj sjednici sam dobio najviše glasova za izbor predsjednika te zajednice, no problem je tu zajednicu trenutno pravno procesuirati jer znamo da je tim povodom potrebno održati izvanrednu skupštinu. Odlučili smo ne komplicirati stvar nego se još malo strpiti i ostaviti sve to za veljaču iduće godine kada ćemo održati svoju redovnu skupštinu na kojoj će se donijeti i konačna odluka – rekao je pčelar Dražen Jakupec.

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content