Grad Osijek dodijelio 83 stipendije osječkim učenicima i studentima: Novčane potpore od šest i 12 tisuća kuna godišnje

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin dodijelio je u četvrtak stipendije za 35 učenika srednjih škola i 48 studenata s područja grada Osijeka, za što je iz proračuna izdvojeno gotovo 800.000 kuna.

Stipendiraju se daroviti učenici i studenti te oni koji se školuju u deficitarnim i STEM zanimanjima, a ove je godine uvedena i stipendija za učenike i studente s invaliditetom, no za ovu kategoriju nije bilo prijava.

Prema Vulinovim riječima, učeničke stipendije iznose 6.000 kuna godišnje i isplaćuju se tijekom školske godine, od rujna do lipnja, u iznosu od 600 kuna mjesečno. Jedanaest takvih stipendija za ovu školsku godinu dodijeljeno je učenicima koji se školuju za deficitarna zanimanja, a 24 stipendije darovitima.

Kod studentskih stipendija riječ je o novčanoj potpori od 12.000 kuna koja se studentima isplaćuje tijekom akademske godine, od listopada do srpnja, u iznosu od 1200 kuna mjesečno. Ove je godine dodijeljeno 15 takvih stipendija onima koji se školuju za deficitarna zanimanja, osam darovitim studentima te 25 stipendija onima koji su upisani na studijske programe iz STEM područja znanosti.

– U dodjeli stipendija vodili smo se dvama kriterijima, prvi je izvrsnost, drugi su deficitarna zanimanja. Iznimno su nam važna ulaganja u mlade ljude i njihovo obrazovanje, što u konačnici daje najbolji spoj, uz razvoj infrastrukture, gospodarstva i uz mnogobrojne projekte koji se provode u Osijeku. Vjerujem da će to osigurati da naši učenici i studenti ostanu raditi u Osijeku i zajedno s nama dalje razvijati grad – poručio je zamjenik Vulin.

Podsjetio je na pilot projekt gradsko poduzetničkih stipendija, ističući kako je riječ o originalnoj osječkoj ideji gdje studente zajedno stipendiraju Grad i tvrtke s područja Osijeka.

– Ove godine imamo 16 takvih stipendista. Ideja se pokazala dobrom i nastavit ćemo ju provoditi u narednim godinama. Također, ove smo godine najboljim maturantima dodijelili i 50 besplatnih polaganja vozačkog ispita – dodao je Vulin.

Zahvalivši na stipendiji, Matea Šakić, studentica treće godine Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, istaknula je kako vjeruje da će sredstva pripomoći studentima u školovanju i svakodnevnom studentskom životu te im olakšati troškove.

Grad Osijek inače stipendira učenike četverogodišnjih srednjih škola od treće godine školovanja, a učenike trogodišnjih strukovnih škola od druge godine školovanja. Daroviti učenici trebaju ostvariti prosjek ocjena najmanje 4,50, dok je učenicima koji se školuju za deficitarna zanimanja dovoljan i prosjek od 3,50.

Studenti se pak stipendiraju od prve godine diplomskog studija, odnosno od druge godine preddiplomskog studija, a trebaju ostvariti prosjek ocjena najmanje 4,00 za darovite, te 3,50 ako se školuju za deficitarna zanimanja i STEM područja znanosti.

dodjela stipendija
Foto: Grad Osijek

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content