Grad Virovitica i ŽRK 1234 Virovitica potpisali ugovor s HRS-om o provedbi hvalevrijednog projekta “Rukomet u vrtićima – Vrtko”

U četvrtak, 15. prosinca, predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Tomislav Grahovac u Zagrebu je potpisao ugovore s pet hrvatskih gradova i rukometnih klubova o provedbi Masterplan projekta EHF-a i HRS-a pod nazivom “Rukomet u vrtićima – Vrtko”.

Projekt su uvodno svim nazočnima predstavili predsjednik HRS-a Tomislav Grahovac i glavna voditeljica projekta dr. sc. Lidija Bojić – Ćaćić.

U prvoj fazi projekt će se provoditi u šest gradova i isto toliko rukometnih klubova. Riječ je o Bjelovaru i RK Bjelovaru, Koprivnici i RK Podravci Vegeti, Pakracu i RK Lipi, Poreču i RK Poreču, Virovitici i ŽRK 1234 Virovitici te Zagrebu i RK Metalcu.

Na potpisivanju ugovora, zbog zauzetosti, nisu bili samo predstavnici Zagreba i RK Metalca.
U ime grada Virovitice ugovor je potpisao gradonačelnik Ivica Kirin, a u ime ŽRK 1234 Virovitica predsjednik kluba Ivan Hajmaši.

-Imali smo čast s Hrvatskim rukometnim savezom potpisati ugovor o provedbi hvalevrijednog projekta, koji se provodi u suradnji s Europskom rukometnom federacijom. Cilj projekta je da se već u vrtićima počne s rukometom. Ponosni smo što smo u prvih šest gradova u Hrvatskoj koji kreću s ovim projektom. Time smo ponovno prepoznati kao grad rukometa. S ovim se daje poruka svim ostalim savezima da bi se u sport trebali uključiti od najmlađih uzrasta. Tako djecu pripremamo za njihovu budućnost. Sport je sastavni dio ljudskog života. Najbitnije je da djecu od malih nogu naučimo da je sport prvo s čime se trebaju baviti u svoje slobodno vrijeme – tom prilikom izjavio je virovitički gradonačelnik Ivica Kirin.

IMG_2920

Projekt traje tri godine. U tom razdoblju gradovi i klubovi, koji su potpisali ugovore u dječjim vrtićima učit će vrtićarce prvim rukometnim pokretima, kako bi se što prije uključili u sportske aktivnosti.

Nešto više o projektu “Rukomet u vrtićima” rekla nam je instruktorica za ženski rukomet u Hrvatskom rukometnom savezu i glavna voditeljica projekta Lidija Bojić – Ćaćić.

-Kao prvi u Europi, Hrvatski rukometni savez pokrenuo je projekt “Rukomet u vrtićima” pod nazivom Vrtko. Cilj nam je da se djeca čim prije počnu baviti tjelesnim aktivnostima, Hrvatski rukometni savez želi vrtićima ponuditi rukomet. Naravno, mi ne očekujemo da će djeca u vrtićima igrati rukomet. Ona će izvoditi određene vježbe s loptom. Želja nam je da kasnije kroz Hrvatski školski sportski savez, s kojim također imamo suradnju, nastave igrati mini rukomet, a zatim da počnu igrati rukomet po klubovima.

IMG_2979

U početnu fazu projekta uključeno je šest gradova.

-Nakon što smo prve godine uključili šest gradova u ovaj projekt, u ugovoru s Europskom rukometnom federacijom predviđeno je da i iduće dvije godine, odnosno 2023. i 2024. u projekt uključimo još po šest gradova i tako će ukupno biti uključeno 18 gradova. U svakom gradu projekt traje po tri godine – pojasnila je dr. sc. Lidija Bojić – Ćaćić.

Na potpisivanju ugovora u Zagrebu, iz Virovitice, uz gradonačelnika Ivicu Kirina i predsjednika ŽRK 1234 Virovitice Ivana Hajmašija, bili su predsjednik Rukometnog saveza Virovitičko–podravske županije i član Upravnog odbora Hrvatskog rukometnog saveza Antun Blažević, tajnik Sportske zajednice grada Virovitice Tihomir Majstorović, tajnica ŽRK 1234 Virovitica Tihana Presečan – Klešić, član klupske uprave Kristijan Velić i voditeljica projekta “Rukomet u vrtićima – Vrtko” u Virovitici Ivana Uđbinac – Horvat.

(www.icv.hr, mš, foto: M. Šolc)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content