Nema zime bez sarme: Donosimo recept za omiljeno jelo blagdanskoga novogodišnjeg stola

U moru različite hrane koja obogaćuje naše stolove u ovo blagdansko doba, posebno se ističe kraljica među jelima kojoj malo tko može odoljeti – sarma. Sarma je najpopularnije zimsko tradicionalno jelo, načinjeno od mljevenog mesa omotanog u listove kupusa, a najčešće se jede s pire krumpirom kao prilogom.

Ako do sada niste radili sarmu, a htjeli biste svoje ukućane razveseliti za blagdane, dobra je vijest da ne trebate biti osobiti profesionalac, već samo pratiti upute. Ovo tradicionalno jelo svatko priprema na neki svoj način, a mi vam donosimo jedan od recepata.

Sastojci:

  • glavica kiselog kupusa
  • 1 lovorov list
  • suhomesnato po želji: slanina, suhe kožice, rebra i sl.

Sastojci za nadjev:

  • 100 g sojinih ljuskica (po želji)
  • malo ulja
  • 1 crveni luk
  • 1 kg miješanog mljevenog mesa po želji (svinjetina, junetina, govedina)
  • 100 g riže
  • 2-3 žličice soli
  • 1 žličica papra

Sastojci za zapršku:

  • velika žlica masti
  • puna žlica brašna
  • 1 žlica crvene paprike
  • malo vode

Priprema:

  1. Glavici kupusa odvojiti listove, nekoliko minuta ih namočiti u vruću vodu da puste kiselinu ako ne želite jako kiselu sarmu. Izrezati korijen na listu, da listovi ne budu žilavi i debeli.
  2. Ako ćete dodati soju, zakuhajte 1 l vode u manjem loncu, vodu dobro posolite, ugasite vatru, ubacite soju, ostavite 5 minuta dok ne nabubri, zatim ju dobro ocijedite od vode.
  3. U većoj tavi zagrijte žlicu-dvije ulja, crveni luk očistite, narežite ga na sitno, pa ga popržite na ulju. Na luk dodajte meso, pržite nekoliko minuta sve dok meso ne postane pomalo smeđe i izgubi svoju crvenu boju. Maknite s vatre. U posudi sada pomiješajte to meso, iscijeđenu soju, rižu, sol, papar i crvenu papriku.
  4. U listove kupusa zamotati meso i presaviti rubove. List stavite u lijevi dlan tako da su vanjski dijelovi lista vama uz dlan. Uzmite mješavinu mesa i riže rukama. Stavite na list i malo poravnajte. Ostavite 2-3 cm lista prazna do vašeg ručnog zgloba. Taj dio lista preklopite preko sredine gdje vam stoji meso. Potom prebacite desni dio lista kupusa preko mesa i malo utisnite ispod mesa. Potom prebacite lijevu stranu kupusovog lista preko desne strane i vrhove lista koji su ostali na vrhu ugurajte u sarmicu.
  5. Ostatak kupusa narezati na rezance, složiti na dno lonca, a onda slagati sarmu u krug. Dodajte lovorov list i suhomesnato po želji. Sve zalijte vodom toliko da vam prekrije sadržaj lonca. Stavite na jaku vatru, poklopite, pustite da zakuha, pa nakon što zakuha, smanjite vatru i ostavite da se kuha oko sat i pol. Povremeno pogledajte u lonac, pa nadolijte vode po potrebi, tak da svaki put imate vode iznad sarmi
  6. Na kraju dodajte zapršku. U tavi zagrijte veliku žlicu masti, dodajte punu žlicu brašna i miješajte na laganoj vatri. Potom dodajte mljevene paprike i malo vode te sve to zajedno uliti u lonac sa sarmom. Po želji u zapršku možete dodati i koncentrat rajčice. Pustite da se sarma kuha još 10 minuta i to je to.
  7. Sarmu poslužite uz pire krumpir ili kojim god prilogom želite. Dobar tek!

(www.icv.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content