Nova studija potvrdila potencijal smanjenog rizika Vela kao alternative cigaretama

Novi rezultati inovativne kliničke studije među potrošačima Vela¹, BAT-ovih nikotinskih proizvoda za oralnu upotrebu, objavljeni su u Biomarkers Journalu.  U studiji je dokazano da su  potrošači koji su isključivo koristili Velo više od šest mjeseci imali značajne povoljne razlike u nekoliko biomarkera izloženosti i biomarkera potencijalne štete relevantne za bolesti povezane s pušenjem u usporedbi s odraslim osobama koje su pušile.

Rezultati su pokazali da su razine biomarkera izloženosti, temeljene na prioritetnim toksikantima kako ih je definirala WHO², bile znatno niže kod potrošača Vela u usporedbi s pušačima.  Podaci su također pokazali povoljne razlike između potrošača Vela i pušača u većini biomarkera potencijalne štete, pri čemu su četiri postigla statističku značajnost, a ostali su imali slične razine u skupinama potrošača Vela, bivših pušača i onih koji nikad nisu pušili. 

Studija daje važne nove podatke i uvide u stvarni utjecaj na zdravlje potrošača Vela u usporedbi s pušačima, bivšim pušačima i onima koji nikada nisu pušili.  Jedan set uzoraka krvi, urina i drugih kliničkih mjerenja testiran je na određene otrovne tvari i niz biomarkera za koje se smatra da su povezani s razvojem bolesti poput raka i kardiovaskularnih bolesti.

Ovi su rezultati vrlo važni za Velo i kategoriju modernih oralnih nikotinskih proizvoda. Nadovezuju se na opsežne znanstvene dokaze, uključujući epidemiološke podatke, koji već postoje za oralni duhan i pridodaju težini dokaza koji podupiru naše uvjerenje da je Velo proizvod smanjenog rizika za pušače koji potpuno prestanu konzumirati cigarete u usporedbi s nastavkom pušenja – istaknuo je dr. David O’Reilly, direktor znanstvenog istraživanja u BAT-u.

Već smo generirali podatke koji pokazuju da Velo ima profil toksičnosti bolji od snusa i usporediv s nikotinskom nadomjesnom terapijom (nikotinski flasteri). Ovi rezultati daju dodatne dokaze koji potvrđuju važan doprinos koji Velo može dati smanjenju štete od pušenja. Želim zahvaliti svima koji su sudjelovali i pomogli u realizaciji ove studije. To je još jedan važan korak naprijed na našem putu prema izgradnji Boljeg sutra.

Na temelju izmjerenih biomarkera, u usporedbi s pušačima, Velo potrošači koji su koristili isključivo proizvod pokazali su:

  • Značajno niže razine u biomarkerima izloženosti prioritetnim duhanskim toksikantima.
  • Značajne povoljne razlike u biomarkeru potencijalne štete relevantne za rizik od raka pluća.
  • Značajne povoljne razlike u nizu biomarkera potencijalne štete relevantne za kardiovaskularne bolesti.
  • Značajne povoljne razlike u biomarkeru potencijalne štete relevantne za opću upalu.

Za biomarkere koji nisu pokazali značajnu razliku između potrošača Vela i pušača, slične razine primijećene su između Velo i skupina bivših pušača i onih koji nikada nisu pušili.

¹ Studija je provedena korištenjem Lyfta, koji je od tada preimenovan u Velo.
² Studijska grupa WHO-a za regulaciju duhana. Izvješće o znanstvenim osnovama regulacije duhanskih proizvoda: Peto izvješće studijske skupine WHO. 2015

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content