O stvarnosti života u Hrvatskoj u knjizi Engleza s hrvatskom adresom: Šokiran što Hrvati radije idu na skijanje nego upoznati Slavoniju

U Osijeku je predstavljena pomalo neobična knjiga “Croatia, a Survival Kit for Foreigners” autora Paul Bradburya i Lauren Simmonds.

Kako je na samom predstavljanju u knjižari “Nova” rečeno radi se o knjizi koju je napisao Englez koji već 20 godina živi i radi u Hrvatskoj, pa je napisao priručnik za strance kako preživjeti u zemlji njegova izbora u kojoj se ,kaže, “osjeća Hrvatom”.

Je li Hrvatska savršena za dva tjedna godišnjega odmora, a za 12 mjeseci života je prava noćna mora? Bradbury o tome progovara iz vlastita iskustva u knjizi “Croatia a Survival Kit for Foreigners” u kojoj otkriva praktični pregled stvarnosti života u Hrvatskoj.

-Za mene je Hrvatska mješavina života u Apsurdistanu s najboljim stilom života u Europi i malom količinom balkanskog ludila. Smatram da je to stvarno zarazna mješavina i, sve dok se ne shvaćate previše ozbiljno i ne očekujete da ćete promijeniti svijet ili zaraditi milijun, životni stil ovdje je, iskreno, fantastičan. Ako možete pronaći prave ljude, a oni postoje, ovo je stvarno raj- rekao je za medije autor knjige.

Inače Bradbury na svom portalu Total Croatia News donosi vijesti iz Hrvatske, a stvara i video sadržaje koji osim što promoviraju Hrvatsku znaju i uzburkati hrvatsku javnost.
Tako je u posljednjoj epizodi objavio vodič kroz istočnu Hrvatsku u kojem je došao i do šokatnog otkrića.

Naime, video opisuje putovanje Bradburya s poznatim američkim digitalnim nomadom Steveom Tanzorenskim, po istočnoj Slavoniji koja je američkom putniku poznata samo po ratu u Vukovaru.
Obilazak počinje u Iločkim podrumima gdje su se fotografirali s vinima koja su se služila na britanskom kraljevskom dvoru i to na događajima poput krunidbe kraljice Elizabete II., pa do vjenčanja prinčeva Williama i Harrya. Jedna od boca vrijedna je čak 55 tisuća kuna. Nakon toga dvojac posjećuje Principovac i Vučedol, te naravno Vukovar. Zaputili su se nakon toga i prema Otočkim virovima i Vinkovcima koji su poznati kao grad koji je najduže naseljeni grad u Europi i rodno je mjesto čak dva rimska cara.

Bradbury u svom videu ističe i kako svi govore o odlasku iz Osijeka, “ali Osijek petkom navečer u studenom bio je deset puta ono što je Split u studenom. Energija u Osijeku je nevjerojatna” kaže Bradbury.

Nakon toga opisuje Baranju, druženje sa svjetski poznatim fotografom Mariom Romulićem koji ih je ugostio u svojoj Magičnoj šumi, odnosno pravom eko imanju.

Također gostuju u poznatim baranjskim etno selima Karancu, Batini i Zmajevcu, gdje su uživali u vinskim podrumima. Dodaje još i priču o Đakovu, najimpresivnijoj katedrali, te nadaleko poznatoj ergeli lipicanaca koju je posjetila i Kraljica Elizabeta 1972. godine, a za što je predsjednik ondašnje bivše države Tito, napravio posebnu cestu.
No, ono što ga je šokiralo, po povratku, je što većina njegovih zagrebačkih prijatelja nikada nisu bili u Slavoniji, iako im je ona daleko bliža od odlaska na more. Opravdavali su se i malim plaćama.

-Stoga sam promijenio svoju objavu i dodao kako sam iznenađen koliko je malo ljudi posjetilo Slavoniju, uključujući onih 200 tisuća koji idu na skijanje, dakle imaju novca”, nastavio je Bradbury.

Koliko Hrvati malo znaju o svojoj državi dokazuje, smatra Bradbury što je na tri pitanja postavljena čak 63 osobe, dobio jedan točan odgovor. A ona glase:
“Koji je najveći grad u Baranji? Navedi tri poznate građevine u istočnoj Hrvatskoj, bez vukovarskog Vodotornja. Navedi tri slavonska jela u kojima nema kulena”!

(www.icv.hr, tj, foto: Facebook Paul Bradbury)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content