Objavljen natječaj za nove obnovljive megavate iz podzemlja: Među istražnim prostorima su i oni u Virovitičko-podravskoj županiji

Agencija za ugljikovodike objavila je natječaje za istraživanje geotermalnih voda za energetske svrhe i to na šest istražnih prostora. Riječ je o geografskom području Dravske potoline u kojem je dokazan značajan geotermalni potencijal. Investitorima su tako ponuđeni istražni prostori u četiri hrvatske županije (Međimurska, Koprivničko-križevačka, Virovitičko-podravska i Osječko-baranjska) ukupne površine od preko 200 km2.

Potencijal istražnih prostora identificiran je u ranijim bušotinama nastalim za potrebe istraživanja i eksploatacije nafte i plina, što sad uvelike smanjuje rizik i troškove budućim investitorima. Treba istaknuti kako temperatura na svim lokacijama omogućuje proizvodnju električne energije, dok je ukupni potencijal svih lokacija oko 600.000,00 MWh električne energije. Agencija za ugljikovodike je u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja provela potrebne pripremne radnje koje prethode raspisivanju nadmetanja te je pripremila dokumentacije za nadmetanje za predložene istražne prostore.

Komentirajući otvaranje natječaja, predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan istaknuo je kako geoterme mogu postati nositelji stabilnosti energetskog sustava zemlje.

– U trenutku kada globalno postoji hitna potreba za povećanom opskrbom sigurne, pouzdane i pristupačne energije s naglaskom na obnovljivu komponentu, Republika Hrvatska svoj geotermalni potencijal pretvara u neprocjenjivi resurs. Aktivacija geotermi nije nešto što se događa preko noći i Republika Hrvatska na tome intenzivno radi zadnje četiri godine. Ovi projekti sutra mogu biti okosnica zelene tranzicije i temelj energetske stabilnosti. Prema sadašnjim konzervativnim procjenama, na dosad identificiranim hrvatskim geotermalnim nalazištima mogle bi se izgraditi geotermalne elektrane ukupne snage oko 1 GW – rekao je Krpan.
Minimalni iznos investicija u geotermalne projekte na području Republike Hrvatske u sljedećih 5 godina očekuje se u iznosu od 45.000.000,00 EUR. Navedeni iznos predstavlja procijenjeni trošak izrade minimalno šest istražnih bušotina, odnosno po jedne istražne bušotine u svakom istražnom prostoru. Nakon što se utvrdi točan potencijal svakog prostora kreću nadzemni radovi, odnosno izgradnja elektrana. Očekivana vrijednost investicija iznosi preko 400 milijuna EUR, a Republici Hrvatskoj može donijet preko 600.000,00 MWh nove obnovljive električne energije godišnje.

Početak nadmetanja započeo je 28. prosinca 2022., a krajnji rok za podnošenje ponuda je 1. lipnja 2023. do 12 sati.

(www.azu.hr, foto: ilustracija, K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content