Objavljeno 14. izdanje vodiča za mlade „Iskoristi dan u Virovitičko-podravskoj županiji“

Upravo je objavljeno četrnaesto, izmijenjeno i dopunjeno izdanje vodiča za pomoć u osmišljavanju slobodnog vremena djece i mladih “Iskoristi dan u Virovitičko-podravskoj županiji”.

Više od 15 godina stručnjaci iz Virovitičko-podravske županije uspješno razvijaju u našoj zemlji jedinstveni projekt „Iskoristi dan“ kojemu je cilj pomoći mladima da osvijeste važnost organizacije vlastitog slobodnog vremena. Projekt je 2007. godine pokrenut u Slatini pod nazivom „Iskoristi dan“, a potom se sljedeće godine nastavio provoditi i u Virovitici pod nazivom „Iskoristi dan u Virovitici“. Nakon toga se svake godine za redom pod nazivom “Iskoristi dan u Virovitičko-podravskoj županiji” provodi i na cjelokupnom području Virovitičko-podravske županije jer obuhvaća sve gradove i općine u županiji.

Ishodište projekta je istraživanje o pušenju, alkoholu, kockanju, drogama i slobodnom vremenu koje je tijekom deset godina provedeno među učenicima osnovnih i srednjih škola u Virovitičko-podravskoj županiji, a potom i među studentima Visoke škole u Virovitici. Rezultati istraživanja ukazali su na važnost i potrebu kvalitetnije organizacije slobodnog vremena djece i mladih te su stoga stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije i članovi Povjerenstva za suzbijanje bolesti ovisnosti Virovitičko-podravske županije pokrenuli ideju izrade vodiča koji informira mlade o mogućnostima uključivanja u raznolike sportske, društvene, vjerske i ine sadržaje u svim gradovima i općinama naše županije.

Ovo je jedinstveni vodič u Republici Hrvatskoj i kao primjer dobre prakse predstavljen je više puta diljem naše zemlje, pa i u inozemstvu. U realizaciji izmijenjenih i dopunjenih izdanja vodiča već godinama aktivno sudjeluju učenici i voditelji školskih preventivnih programa u školama, članovi savjeta mladih te raznih udruga u Virovitičko-podravskoj županiji, a javnim je pozivom u izradu dopunjenih izdanja posljednjih godina uključena i šira javnost u našoj županiji.

Iako je namijenjen svima, vodič se ciljano dijeli učenicima sedmoga razreda u osnovnim školama u Virovitičko-podravskoj županiji i studentima prve godine Veleučilišta u Virovitici. Svima ostalima besplatno je dostupan u elektronskom obliku na internetskoj stranici Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije

Vodič je i ove godine financiran sredstvima Ministarstva zdravstva iz preventivnog programa koji pod nazivom „Kako ne utopiti mladost u alkoholu“ u Virovitičko-podravskoj županiji već drugu godinu za redom provodi Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije.

Izdavač vodiča “Iskoristi dan u Virovitičko-podravskoj županiji” je Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije, a autori i urednici su Miroslav Venus, Vesna Šerepac i Siniša Brlas.

(zzjzvpz.hr, bs)

Iskoristi dan u VPZ 2022

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content