Zvjezdan Grandić ponovno pobjednik memorijalnog brzopoteznog šahovskog turnira u spomen na braću Markotić

U nedjelju, 11. prosinca, u sklopu manifestacije “Prosinac u gradu”, u prostorijama Sportske zajednice grada Virovitice, održan je III. memorijalni brzopotezni šahovski turnir u spomen na braću Branimira i Domagoja Markotića, koji su ostavili neizbrisivi trag u bogatoj virovitičkoj šahovskoj povijesti kao igrači, ali i vrsni organizatori brojnih šahovskih priredbi u Virovitici.

Turnir je okupio rekordan broj šahista, njih 36 iz sedam klubova, odnosno četiri županije, pa su planirane prostorije bile pretijesne, ali srećom su odličnim organizatorima iz Šahovskog kluba Virovitica u pomoć priskočile udruge hrvatskih branitelja ustupivši dodatan prostor u njihovim prostorijama.

Posebice raduje nastup velikog broja mladih igrača, od kojih je najviše bilo iz Osnovne škole Gradina. Na 64 crno-bijela polja okušale su se i četiri “šahovske kraljice”, od kojih je najuspješnija bila Rajna Šargač iz Slatine, koja nosi titulu ženskog internacionalnog majstora. Najmlađi sudionik bio je sedmogodišnji učenik prvog razreda Osnovne škole iz Kozarevca, Viktor Gašparec, a najstariji Zvonimir Požežanac (78) iz Virovitice.

IMG_2806

U veoma jakoj konkurenciji prvo mjesto je kao i na I. memorijalu osvojio majstorski kandidat Zvjezdan Grandić iz Orahovice, inače član ŠK Slavonac Našice, koji je nakon devet kola igranih po Švicarskom sistemu osvojio 8 bodova. Drugo mjesto pripalo je majstorskom kandidatu Zdenku Vanđiji, članu Šahovskog kluba Picok iz Đurđevca, sa 7 bodova, dok je treći bio još jedan majstorski kandidat Marijan Špoljar iz Šahovskog kluba Slatina, koji je osvojio 6,5 bodova, kao i četvrtoplasirani prvokategornik Marko Ivanković, igrač Šahovskog kluba Virovitica, ali je zbog slabijeg Bucholza domaći šahist ostao bez trofeja.

Konačni poredak:

1. Zvjezdan Grandić – 8

2. Zdenko Vanđija – 7

3-4. Marijan Špoljar i Marko Ivanković – 6,5

5-7. Nikola Gašparec, Ivan Lijović i Ivica Čuljak – 6

8-11. Marko Stipandić, Rajna Šargač, Goran Knežević i Miroslav Golubić – 5,5

12-16. Miodrag Beneš, Pavel Šipoš, Dražen Glumbić, Vlado Pucan i Iva Marošević – 5

17-22. Mile Bićanić, Zvonimir Požežanac, Antonio Vukšić, David Ivančević, Ivano Šimić i Tihomir Vranić – 4,5

23-29. Franjo Korenički, Franjo Knežević, Leonardo Đanić, Matija Žeravica, Mate Grabić, Adrian Milak, Lucija Kovačević – 4

30. Milan Barić – 3,5

31. Patricio Munjeković – 2,5

32-34. Viktor Gašparec, Dominik Belani i Leon Ivanešić – 2

35-36. Mia Marijan i Hana Vidalina – 1

-Lijepo je vidjeti toliki broj igrača s prostora Virovitičko-podravske županije, gdje se šahovski klubovi na žalost broje na prstima jedne ruke. S ovom lijepom tradicijom treba svakako nastaviti, a ja ću i dogodine doći braniti pobjednički naslov – rekao je na kraju turnira slavodobitnik Zvjezdan Grandić.

Slično razmišljaju i ostala dva osvajača pehara – Zdenko Vanđija i Marijan Špoljar, koji su sudjelovali i na prethodna dva memorijala, međutim, ove su godine izborili i svoj najbolji plasman. Pored Šahovskog kluba Virovitica, sponzori turnira bili su Sportska zajednica grada Virovitice, Spider grupa iz Pitomače i obitelj Markotić, u čije ime su nagrade uručili Branimirov sin Matko i unuk Lovro, te Domagojeva kćerka Margareta.

(www.icv.hr, mš, foto: M. Šolc)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content