Održana završna konferencija projekta HITRoute kojim je obnovljen Franjevački park u Virovitici

U Gradskoj vijećnici Grada Virovitice danas (četvrtak) je održana završna konferencija projekta “Cross-border HIstorical Theme Rout of Noble families”.

Akronima HITRoute, projekt je to odobren u okviru Programa prekogranične suradnje INTERREG V – A Mađarska-Hrvatska 2014. – 2020. Nositelj projekta, čija ukupna vrijednost je 399.681 eura, a EU sufinanciranje iznosi 85 posto, je Grad Virovitica, a partneri Grad Szentlorinc i Turistička zajednica grada Virovitice.

Okupljene, među kojima su bili zamjenica virovitičkog gradonačelnika Vlasta Honjek – Golinac, direktorica Turističke zajednice grada Virovitice Katarina Đurđević te zamjenik gradonačelnika grada Szentlorinca Andras Katona i projekt menadžer Laszlo Borda, pozdravila je Sanja Lukač iz Razvojne agencije VTA, koja je i rekla nešto više o projektu.

– Ovo je infrastrukturni projekt u sklopu kojeg su obnovljena dva velika i značajna parka u Virovitici i Szentlorincu. Napravljena je prepoznatljiva turistička ruta koja je obilježena s trajnim informativnim pločama. Održane su brojne manifestacije koje su obuhvatile mnoge sudionike oba grada, izrađene su publikacije, mobilna aplikacija i trojezična web stranica. Franjevački park je u potpunosti obnovljen i rekonstruiran. Premješten je kip svetog Antuna, obnovljena je česma, posađeno je preko 900 ruža. Zasađena je tisa, pergola, brojni borovi i čempresi. Napravljen je sustav navodnjavanja, što je financirao Grad Virovitica. Kao i kod Hrvatske, budući da je infrastrukturni projekt, i naš mađarski partner je obnovio svoj park Esterhazy, u samom centru Szentlorinca. Novoizgrađena je šetnica, imaju osam punktova na kojima su predstavili točke tih ruta – istaknula je S. Lukač.

Foto-2

Zadovoljstvo uspješno odrađenim projektom istaknula je i Vlasta Honjek – Golinac.

– Ovakvi projekti imaju velik značaj za grad Viroviticu jer njima proširujemo svoju turističku ponudu. Ovo je jedan od manjih projekata ali nama jako drag. Međugranična suradnja uvijek je postojala i uvijek će postojati. Ako se nađu nekakvi projekti na koje se obje strane mogu prijaviti, mi ćemo se rado odazvati. Mislim da su naši građani jako zadovoljni novim parkom. Iako još nije dosegao svoj puni potencijal jer se još ne “šiša”, kroz dvije do tri godine Franjevački park zasjat će u svom punom sjaju – zaključila je zamjenica gradonačelnika.

(www.icv.hr, eat)

logo HitRoute logo2

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content