Otkrijte zašto je Osijek poželjno mjesto studiranja: Svaki peti stanovnik grada je student

S ciljem promoviranja sveučilišnih i stručnih preddiplomskih i integriranih studijskih programa budućim studentima, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku organiziralo je 26. Sveučilišnu smotru. Ujedno je to bila prilika za upoznavanje studentskog života i benefita koje on donosi u gradu na Dravi, a o tome su, uz rektora Sveučilišta Vladu Guberca, govorili i zamjenik župana Josip Miletić te osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Govoreći o Sveučilištu, rektor Guberac istaknuo je kako su u protekle dvije godine utemeljena tri nova fakulteta, te novi studijski programi, na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku.

– S druge strane, uz postojeća dva studentska doma, izgradili smo još jedan, najveći u Hrvatskoj, s 800 mjesta. Ukupno našim studentima nudimo 1500 mjesta u studentskim domovima, gdje za 100 eura mjesečno mogu imati smještaj kao u hotelu s četiri zvjezdice. Osijek je zaista poželjno mjesto studiranja te zahvaljujući novim fakultetima i programima konačno imamo tendenciju povećanja broja upisanih brucoša na naše fakultete – rekao je Guberac.

mini IMG 0823
Foto: OBŽ

Gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić istaknuo je kako studenti igraju važnu ulogu u životu grada Osijeka.

– Svaki peti stanovnik grada je student. Raznolikost programa i kvaliteta koje nude sve sastavnice Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, kao i studentski smještaj koji je kao hotel s pet zvjezdica Osijek čine kvalitetnim mjestom za studiranje. U Gradu potičemo izvrsnost, pa smo tako za iduću godinu u proračunu osigurali 115.000 eura za najbolje studente. Također, 50 najboljih maturanata, koji većinom postanu studenti Sveučilišta, nagrađujemo besplatnim vozačkim ispitom. Studenti sudjeluju i u našem programu Asistenti u nastavi za djecu s ADHD-om gdje izdvajamo 170.000 eura. Prvi u Hrvatskoj imamo pilot projekt gradsko poduzetničkih stipendija ,,Najbolje za najbolje” gdje izdvajamo 450 eura mjesečno za studente, a u suradnji s poslodavcima studente nakon završenog fakulteta čeka radno mjesto.  Za 2023. u proračunu smo isplanirali i sredstva za studentske kredite, tako da uistinu potičemo studentski život u gradu, a to ćemo nastaviti raditi, jer želimo da Osijek bude poželjno mjesto i za rad i za studiranje i za život – naglasio je Radić.

Zamjenik župana Josip Miletić kazao je kako su na osječkom Sveučilištu vidljivi veliki iskoraci i u znanstvenom i u obrazovnom smislu, ali i u  prilikama i mogućnostima koje se nude studentima.

mini IMG 0785
Foto: OBŽ

– Tu se prije svega radi o smještajnim kapacitetima i stipendiranju koje čine naši gradovi i općine, kao i Osječko-baranjska županija u zajedništvu, kako bismo grad Osijek istakli na ljestvici fakultetskog i sveučilišnog grada. Kao predavač na Fakultetu elektrotehnike i računarstva mogu posvjedočiti brojnim generacijama koje vrlo brzo nađu posao. Pohvaljujem rad rektora u smislu da se naši fakulteti usmjeravaju prema onim zanimanjima koja su tražena na tržištu rada – zaključio je Miletić.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content