Preko 70 milijuna kuna uloženo u sanaciju odlagališta otpada ,,Sarvaš”: Na 16 hektara odloženo 1,3 milijuna kubnih metara otpada

U Osijeku je s ciljem zaštite okoliša i ljudskoga zdravlja završena sanacija zatvorenog odlagališta komunalnog otpada ,,Sarvaš”, najvećeg dosad odobrenog EU projekta sanacije u Hrvatskoj.

Za Grad Osijek to je treće odlagalište koje je sanirano, prethodno je to učinjeno na Filipovici i u Nemetinu.

U sanaciju je uloženo 70,5 milijuna kuna, od čega je 85 posto sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda, 10 posto Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te 2,5 posto Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU. Udio Grada Osijeka također je iznosio 2,5 posto odnosno 1,7 milijuna kuna.

Zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković, na završnoj konferenciji projekta, je istaknula kako je ovo ,,ogledan primjer projekta koji se na pravi način, u pravo vrijeme i u zadanome roku, bez probijanja investicije, financirao izvanproračunskim sredstvima”.

– Zahvalni smo svima koji su sudjelovali u projektu na međusobnoj suradnji. Odlagalište je sada usklađeno sa svim zakonskim propisima. Naši građani, koji u najvećem postotku među velikim gradovima odvajaju otpad, to i zaslužuju – poručila je zamjenica Crnković, podsjetivši kako se odlagalište koristilo u razdoblju od 1968. do 1989. godine.

Brigita Crnković iz FZOEU-a čestitala je Gradu Osijeku na uspješnoj realizaciji projekta te pohvalila izuzetan trud uložen u održivo odvajanje otpada.

Za Grad Osijek ovo je treće odlagalište koje se saniralo, prethodno je to učinjeno na Filipovici i u Nemetinu.

Gradska pročelnica za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Nataša Bošnjak pojasnila je da je na ovom odlagalištu odloženo oko 1.340.000 m³ otpada te da je sanacija provedena na površini od oko 16 hektara.

IMG 5466
Foto: Grad Osijek

Radovi sanacije odlagališta Sarvaš obuhvatili su iskop i premještanje dijela otpada, preoblikovanje otpada prema projektom definiranoj geometriji, izgradnju obodnog nasipa za obranu od plavnih voda, prekrivanje preoblikovanog otpada završnim prekrivnim sustavom, izgradnju: pasivnog sustava otplinjavanja, sustava za prikupljanje i odvodnju oborinskih voda, internih makadamskih prometnica, ograde oko prostora odlagališta i ulaznih vrata, te krajobrazno uređenje prostora odlagališta. S istočne, zapadne i sjeverne strane odlagališta izveden je i obodni nasip za zaštitu saniranog i zatvorenog odlagališta od utjecaja visokih vodostaja rijeke Drave.

– Iza Osijeka su, osim ovog, i drugi projekti sanacija odlagališta otpada, izgradnje reciklažnih dvorišta i ostale komunalne infrastrukture. Čestitam na uspješnoj realizaciji, a pogotovo na Eco City nagradi koja je kruna cjelokupnog procesa – kazala je Crnković.

(www.icv.hr,  tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content