Promovirani prvi doktori dentalne medicine: Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek završila prva generacija od 48 studenata upisanih 2016. godine

Nakon šest godina izašla je prva generacija na Fakultetu koji je izrazito tržišno zanimljiv i koji obrazuje deficitaran kadar, posebice u slavonskim županijama. Riječ je o prvoj generaciji doktora dentalne medicina Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek jučer (srijeda) promoviranoj.

Kao sastavnica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, ovaj Fakultet osnovan je 2017. godine, a usmjeren je na edukaciju budućih doktora dentalne medicine, sveučilišnih prvostupnika i magistara sestrinstva te sveučilišnih prvostupnika i magistara fizioterapije. Studijske programe izvodi u Osijeku te na dislociranim lokacijama u Orahovici, Novoj Gradiški, Slavonskom Brodu, Pregradi i Svetoj Nedelji. Na svim studijskim programima trenutno studira 1.096 studenata, od toga 181 na studijskom programu dentalne medicine.

Promociji novih doktora dentalne medicine, uz njihove mentore i profesore, nazočili su župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, Dragan Primorac kao izaslanik ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera Vlado Guberac, predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka Vladimir Ham, predsjednik Hrvatske komore dentalne medicine Hrvoje Pezo, gradonačelnik grada Orahovice Saša Rister i drugi uzvanici.

Tom prilikom rečeno je kako je u akademskoj 2021./2022. godini Integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Dentalna medicina završila prva generacija studenata upisanih akademske 2016./2017. godine. Uz 48 danas promoviranih doktora, još dva su u završnoj fazi izrade diplomskih radova, dok ostale generacije imaju po tridesetak studenata.

– Ponosni smo i sretni što imamo prvu generaciju doktora dentalne medicine na našem Sveučilištu. Razvoj Sveučilišta i svih njegovih sastavnica je izuzetno važan i sada i za budućnost te ga i dalje trebamo razvijati, u njega ulagati i pomagati mu u proširenju. Uostalom, Osijek je studentski grad s 18.000 studenata, svake godine upisuje se studente na niz programa koje Sveučilište nudi, a ove godine imamo i prvu generaciju doktora dentalne medicine. Kao župan im dajem punu potporu, čestitam na uspjehu i želim sreću u budućem radu, a Osječko-baranjska županija nastavlja biti potpora razvoju visokog obrazovanja i akademske zajednice, svjesni činjenice da je upravo Sveučilište J. J. Strossmayera jedan od ključnih generatora razvoja gospodarstva na istoku Hrvatske – rekao je župan Ivan Anušić.

Dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku Aleksandar Včev podsjetio je da su predstavnici Hrvatske komore dentalne medicine još 2009. godine alarmirali zbog nedostatka kadra u stomatologiji.

– Stomatologa nije bilo osobito u manjim mjestima u Slavoniji i Baranji, a u pet slavonskih županija bilo je samo 15 specijalista, što je katastrofalno malo. Zajedničkim aktivnostima Sveučilišta, Osječko-baranjske županije i Doma zdravlja OBŽ danas imamo i doktore dentalne medicine i nove specijaliste koji sudjeluju u nastavi polaznika Fakulteta te je ukupna situacije sve bolja – kazao je Včev.

Rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku naglasio je kako ovo nije samo povijesni dan za Fakultet dentalne medicine i zdravstva nego i za osječko Sveučilište.

– Nakon šest godina izašla je prva generacija na Fakultetu koji je izrazito tržišno zanimljiv i koji obrazuje deficitaran kadar, posebno u našim slavonskim županijama. Ovo je jedan od fakulteta koji s ovim studijskim programom poboljšava vidljivost Sveučilišta ne samo u Hrvatskoj, nego i na razini europskog istraživačkog prostora – kazao je rektor Vlado Guberac.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content