Razigrani mališani na Božićnoj radionici u Gradskom muzeju Virovitica doznali odgovore na brojna pitanja vezana uz najradosniji kršćanski blagdan

U virovitičkom Gradskom muzeju danas (petak) je održana “Božićna radionica – izrada figurica”, a kako nam najradosniji kršćanski blagdan polako “kuca” na vrata, bilo je pravo vrijeme da se otkrije nešto više o njemu, točnije o prikazima Kristova rođenja. Naime, na njima se često pojavljuju ovčice, magarci, deve i ostale životinje, a zašto je to tako otkrila nam je organizatorica radionice Nikolina Hečimović.

MG_3102-Custom– Tema radionice je flora i fauna Božića, ujedno je vezana uz izložbu “Bertuchovo slikarsko carstvo”, a pokušali smo mladima koji su došli na radionicu prikazati koje se zapravo biljke i životinje tradicionalno vežu uz Božić. Tako smo naveli životinje koje se vezuju uz scenu rođenja Isusa koje je Franjo Asiški uveo u 13. stoljeću, a bila je riječ o magarcu, volu i eventualno ovcama. Što se biljaka tiče, izuzetno popularne u blagdanskom razdoblju su imela i božikovina, jele i smreke koje svi rado okitimo na Badnjak, a uz Božić povezujemo i božićni kaktus i božićnu zvijezdu koje cvatu u ovo vrijeme- rekla nam je Nikolina.

Ovom radionicom ujedno su povezane božićne tradicije našeg kraja s onima diljem svijeta, tako da je Nikolina tom prilikom istaknula nekoliko primjera iz anglosaksonskih te skandinavskih zemalja.

MG_3202-Custom– U anglosaksonskim zemljama crvendać i carić često se javljaju u božićno vrijeme, kao i grlica i jarebica iz popularne pjesme iz 18. stoljeća “12 dana Božića” koja se i danas vrlo često pjeva. Zanimljivo je da se u skandinavskim zemljama za Božić vezuju božićna koza i divlja svinja, poput Švedske u kojoj je tradicija da se božićna koza, koja je sastavljena kao velika konstrukcija, napuni slamom i zapali. Razlog je ispraćanje stare godine, uz zaborav svega što je bilo, te ulazak u novu godinu s novom nadom, a to je ujedno referenca na neke poganske i keltske običaje- dodala je Nikolina.

Uz spomenuto, mališani su otkrili odgovore i na brojna druga pitanja, a sve to pod budnim okom Djeda Božićnjaka koji je ujedno njihov trud nagradio slatkim poklonima. Mališani su veselo odgovarali na pitanja te ispunjavali svoje zadatke, a dio atmosfere s današnje radionice donosimo vam u našoj fotogaleriji.

(www.icv.hr, mra)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content