Sjednica skupštine Hrvatske zajednice županija: Promicanje interesa lokalne i regionalne samouprave prioritet i u 2023.

Skupština Hrvatske zajednice županija održana je u Zagrebu. Na kraju godine, predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić predstavio je godišnji pregled aktivnosti, ali i plan rada za 2023. godinu.

– Sve hrvatske županije i Grad Zagreb su članice naše organizacije, što znači da su unutar Zajednice zastupljene sve političke opcije. Ujedinjeni u toj različitosti, djelujemo za boljitak lokalne zajednice i u tome leži naša snaga – istaknuo je Marušić.

Na sjednici koja je održana u Hotelu International, nazočio je i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, njegov zamjenik Marijo Klement, kao i pročelnica Službe za poslove župana i opće poslove VPŽ Jasna Abramović.

Sukladno zaključcima sa sjednica Izvršnih odbora održanih kroz godinu potaknute su inicijative prema Vladi Republike Hrvatske i ministarstvima vezano uz decentralizaciju državne imovine, reformu zdravstva, utjecaj povećanja cijena energenata za zaduženja i obaveze regionalne samouprave, izmjene Zakona o sprječavanja sukoba interesa, održavanje održivog županijskog linijskog prijevoza i mnoge druge teme.

– Sudjelujemo u izradi zakona, reagiramo kada uočimo da su potrebne zakonske promjene, usko surađujemo s Vladom, prenosimo potrebe „terena“ na nacionalnu razinu. Ovo je „formula“ koju prakticiramo već nekoliko godina i moram istaknuti da je potaknula stvarnu fiskalnu i funkcionalnu decentralizaciju za koju se zalažemo – rekao je Marušić.
Prema programu rada za 2023. godinu, nastavit će se održavati sastanci s Vladom Republike Hrvatske, a radi informiranja tijela središnje vlasti o stajalištima županija organizirat će se tematske rasprave, okrugli stolovi i stručna predavanja o pitanjima koja su značajna za sve županije.

Na međunarodnom planu, kroz izabrane predstavnike iz redova županija, nastavit će se suradnja s Odborom regija, Kongresom lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe i Vijećem europskih općina i regija (CEMR). U travnju će se obilježiti 20 godina rada Hrvatske zajednice županija, a u rujnu će se održati 9. forum hrvatskih i poljskih regija na kojem će biti otvorene važne teme za razvoj županija i poljskih vojvodstava.

(www.hrvzz.hr, foto: K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content