Slatinčanka Ivona Balić imenovana u Povjerenstvo o socijalnoj skrbi Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora

Hrvatski sabor donio je na sjednici održanoj 29. studenoga 2022. godine odluku o imenovanju petero članova Povjerenstva o socijalnoj skrbi. Među njima je Slatinčanka Ivona Balić. 

U povjerenstvu, koje se bavi sustavom socijalne skrbi i odlučuje o osnovanosti pritužbe podnositelja koji nije zadovoljan odgovorom Ministarstva, uz Ivonu Balić, imenovani su i Ljubica Matijević Vrsaljko, Maja Vučinić Knežević, Karolina Šestak i Katarina Radat.

– U skladu sa Zakonom o socijalnoj skrbi svaki korisnik, koji nije zadovoljan postupanjem ili propuštanjem postupanja osobe u djelatnosti socijalne skrbi, može podnijeti pritužbu ravnatelju ustanove socijalne skrbi, a ako ponponovno e zadovoljan poduzetim mjerama ili odgovorom ravnatelja, ima pravo podnijeti pritužbu resornom Ministarstvu. Ukoliko korisnik nije zadovoljan niti odgovorom Ministarstva, pritužba se prosljeđuje navedenom Povjerenstvu, koje onda donosi konačnu odluku. Povjerenstvo je imenovano na 4 godine i jednom godišnje podnosi izvješće Saboru o svom radu.

Što to imenovanje znači za Vas?

– Osobno za mene je to čast, ali i velika odgovornost. Cijeli svoj radni vijek, gotovo 27 godina rada u sustavu socijalne skrbi kao socijalna radnica u Centru za socijalnu skrb Slatina, svakodnevno sam usmjerena na direktan kontakt s našim najranjivijim skupinama društva, prije svega djecom, žrtvama obiteljskog nasilja, osobama s invaliditetom, obiteljima u riziku, starijim osobama i svima drugima koji su u nekoj potrebi. Svaki taj ”predmet” koji nosi svoje ime, pritisnut nedaćama surovog života, nečija je ljudska sudbina.

Kažu da je posao socijalne radnice poziv pa, kad nisam u Centru, nastavljam s radom u udrugama civilnog društva, a između ostaloga i u Zajednici žena HDZ-a ”Katarina Zrinski” Slatina gdje obnašam dužnost predsjednice. Posebno sam ponosna što polako postajemo prepoznatljivi u našoj sredini po humanitarnom radu i organiziranju javno zdravstvenih tribina, a nastavit ćemo i dalje s još većim aktivnostima.  

Što je će biti vaša uloga u Povjerenstvu?

– Kao članica Povjerenstva, zagovarat ću prava najranjivijih socijalnih skupina, promicanje važnosti ljudskih odnosa, jačanje društvene solidarnosti i globalne povezanosti u cilju izgradnje održivog društva dostojnog svakog čovjeka. Isto tako, spremna sam se suprotstaviti snažnijima i moćnijima kako bih zaštitila u društvu upravo one kojima je pomoć najpotrebnija, a što i jest moja zadaća i kao socijalne radnice, ali nadasve i čovjeka. Također, zahvaljujem svima koji su prepoznali moje znanje, iskustvo, vještine te me podržali u ovoj kandidaturi.

(www.icv.hr, adf)

viber slika 2022 12 07 16 00 47 765

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content