Zanimljivo putopisno predavanje “Planina i mi” Hrvatskog planinarskog društva Papuk oduševilo Virovitičane

U sklopu manifestacije “Prosinac u gradu”, sinoć (četvrtak) je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica održano putopisno predavanje Hrvatskog planinarskog društva Papuk iz Virovitice pod nazivom “Planina i mi”.

Bila je to prigoda da predsjednik virovitičkih planinara Mario Ripli upozna sve nazočne o ovom vrijednom društvu koje danas broji oko 250 članova svih uzrasta i koje je ove godine proslavilo svoj 94. rođendan.

– Početkom organiziranog planinarstva u Virovitici smatra se već 1927. godina kada se nekoliko Virovitičana, ljubitelja prirode učlanilo u Hrvatsko planinarsko društvo Zagreb. Točnije, 8. kolovoza 1927. godine i fotografijom je zabilježen prvi veći planinarski uspjeh planinara iz Virovitice, njih pet koji su se popeli na Triglav. Osnivački sastanak podružnice Hrvatskog planinarskog društva Zagreb u Virovitici, koja je dobila ime Papuk, održan je 14. listopada 1928. godine, a jedan od prvih zadataka ove podružnice, osim organizacije izleta, bio je i pronalaženje mogućnosti za izgradnju skloništa na obroncima Bilogore – rekao je o samim počecima društva Mario Ripli.

U nastavku izlaganja govorio je o aktivnostima koje Hrvatsko planinarsko društvo Papuk provodi danas.

-Osim boravka u prirodi, hodanja i laganog planinarenja, namjera nam je educirati nove naraštaje planinara o ovom lijepom sportu i rekreaciji, a prva Opća planinarska škola započela je 2012 godine. Ove je godine održana 6. po redu škola planinaranja. U svemu tome važno je i druženje, a naši planinari jako dobro znaju kako se to radi, pa osim ovog sportsko-rekreativnog dijela, upriliče i zabavne trenutke uz pjesmu, ples i gurmanske užitke u prirodi – napomenuo je Mario Ripli koji je sve nazočne u Gradskoj knjižnici, a koji nisu planinari, upoznao s mnogobrojnim planinarskim izletima ovog društva, a one koji su članovi i koji su došli na ovo zanimljivo predavanje, imali su se prilike prisjetiti svih lijepih trenutaka provedenih u prekrasnoj prirodi i odličnom društvu.

Pred završetak ovog događaja, predsjednik Mario Ripli uručio je priznanje članovima HPD-a koji su obišli svih 35 kontrolnih točaka Slavonskog planinarskog puta i time stekli priznanje te značku SPP. Radi se o 280 km SPP prijeđenog puta etapno kroz dvije godine, a to su Rahela Kolar, Tanja Kolar Janković, Zvjezdana Bojtor, Gordana Mičić Jerešić, Goran Mičić i Dubravko Kolar.

Osim toga, Rahela Kolar dobila je i Posebno priznanje Upravnog odbora Udruge Planinarskih udruga Slavonije kao najmlađoj planinarki koja je izvršila obilazak SPP s 12 godina te ovjerila dnevnik i zaslužila značku br. 3225.

Collage Fotor 25

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content