Zavod za javno zdravstvo “Sv. Rok” VPŽ podiže kvalitetu pretraga: Jedan od PCR uređaja koristit će za dijagnostiku spolno-prenosivih bolesti

S ciljem uvođenja nove dijagnostike i kontinuiranog podizanja kvalitete pretraga Zavod za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije jedan od dva PCR uređaja koristit će za dijagnostiku spolno-prenosivih bolesti, posebno dijagnostike patogena, ali za i detekciju HPV-a (humanog papiloma virusa).

Naime, PCR uređaji, koji su nabavljeni tijekom izbijanja pandemije COVIDA-19, ublažavanjem situacije i manjim brojem uzoraka potrebnih za analizu, danas predstavljaju nove mogućnosti zdravstvene skrbi za bolesnike, posebno za brigu i zdravlje ženske populacije.

O tome je danas (četvrtak) bilo govora u Zavodu za javno zdravstvo koji su posjetili virovitičko-podravski župan Igor Andrović i njegov zamjenik Marijo Klement, uz županijsku pročelnicu za zdravstvo Melitu Sirovicu i predsjednika Upravnog vijeća Rikarda Bakana. 

O novoj dijagnostici na jednom od dva PCR uređaja, koji su nabavljeni sredstvima Virovitičko-podravske županije, nazočne je upoznao dr. Miroslav Venus, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok”.

IMGL6090

– Smirivanjem situacije s pandemijom i posljedičnim manjenjem broja uzoraka na SARS-CoV-2, otvorile su se mogućnosti za uvođenjem novih molekularnih metoda čime se kontinuirano radi na podizanju kvalitete pretraga, ovaj put u dijagnostici spolno-prenosivih bolesti. Ovakvim metodama osigurana je visoka osjetljivost i specifičnost rezultata, kao i dostupnost nalaza u kratkom roku, čime se pacijenta stavlja na prvo mjesto. Preduvjet uspješnom uvođenju novih metoda prethodila je dobra suradnja s ginekološkom strukom kao i liječnicima opće medicine s područja naše županije, ali i stručna suradnja s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, kao referalnim centrom Ministarstva zdravstva za RH. Posebno ističemo suradnju sa Virovitičko-podravskom županijom kao našim osnivačem, koja je i ovaj put iskazala razumijevanje, povjerenje, prepoznala važnost i podržala uvođenje ovakve dijagnostike, a time i brigu o zdravlju ženske populacije – naglasio je dr. Miroslav Venus.

Inače, Hrvatsko društvo za kliničku mikrobiologiju – Hrvatskog liječničkog zbora, uručilo je Zahvalnicu Zavodu za stručni doprinos u suzbijanju pandemije koronavirusa.

IMGL6170

Ublažavanjem epidemiološke situacije, ističe dr. Venus, ponovno je krenula reorganizacija Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja karcinoma cerviksa te priprema provedbe pilot-programa za koji će itekako važno uvođenje ove nove dijagnostike.

Uvođenje novih dijagnostika pozdravio je župan Igor Andrović.

– U vrijeme izbijanja pandemije zajedničkim sredstvima Virovitičko-podravske županije i Zavoda za javno zdravstvo kupili smo dva PCR uređaja kako bi se analiza radila kod nas u Virovitici. Kako se pandemija ublažila i sve je manji broj zaraženih, drago mi je da će se uz nova ulaganja koja su otprilike 20 tisuća eura, ti PCR uređaji iskoristiti za analize drugih bolesti i na taj način sigurno doprinijeti prevenciji – rekao je župan Andrović.

(www.icv.hr, mp, vpz.hr; Foto: K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content