Zbog uvođenja eura, počelo gašenje bankomata: Uskoro će biti dostupno svega 40 posto, evo kako ćete znati koji rade

Počelo je! Non-stop više ne rade samo bankomati, nego i oni koji ih održavaju. Neki bankomati su dočekali eure, a njih 50-ak u ponedjeljak je ugašeno.

– Morate obići svaki bankomat, ažurirati ga i nakon toga pripremiti da može prihvatiti novčanice eura. U 4 tisuće bankomata ima preko 40 tisuća kazeta bankomatskih koju svaku pojedinačno moramo prilagoditi za nove dimenzije euro novčanica koje su, naravno različite dimenzije od novčanica kune – kazao je za RTL Danas izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a Tihomir Mavriček.

Tijekom prosinca neće raditi više od 2700 bankomata – u prijelaznom razdoblju radit ćemo samo oni koji istovremeno mogu isplaćivati i staru i novu valutu.

– Ostalih 30-ak posto bankomata, ili 1300 njih će biti prilagođeno do 15. siječnja 2023. od kada će svi bankomati, oko 4000 njih biti spremni i isplaćivati isključivo eure – dodaje Mavriček.

Masovno gašenje počet će za 10-ak dana.

INTERAKTIVNA KARTA

– Manji broj će biti ugašen do 15. prosinca, a od 15. prosinca će HUB objaviti interaktivnu kartu svih bankomata u Hrvatskoj koji su aktivni u realnom vremenu kako bi svi građani u svakom trenutku znali koji bankomat radi i gdje mogu podignuti gotovinu – govori Ivan Hrvoje Maljković iz Hrvatske udruge banaka.

Razloga za paniku nema, osim ako na kartici nemate novca – jer i u manjim sredinama moći će se do gotovine.

– Poseban fokus bio je usmjeren na manje sredine, gdje je manji broj bankomata – banke su na razini HUB-a dogovorile način prilagodbe mreže tako da u svakom trenutku građanima bude na raspolaganju dovoljan broj bankomata u svakom mjestu Hrvatske – dodaje Maljković.

(danas.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content