Blagdan Sveta tri kralja ili Bogojavljenje: Znate li simboliku zlata, tamjana i smirne koje su Mudraci darovali Isusu?

Ako ste među onima koji svake godine dočekuju svećenika u svom domu i zajedno s njim mole prilikom tradicionalnog blagoslova obitelji, onda zacijelo svaki put dobijete i nadvratnik sa sličicom s religijskim motivom i natpisima G.M.B.

G.M.B. su zapravo inicijali Sveta tri kralja, odnosno Mudraca – Gabrijela, Melkiora i Baltazara, čiji blagdan, poznat i kao Bogojavljenje, slavimo danas (petak). Za njih evanđelje kaže kako su se došli pokloniti novorođenom kralju, Isusu i donijeli mu tri dara: zlato, tamjan i smirnu.

Njihovo poklonstvo Isusu jako je znakovito. Smatra se da predstavljaju pogane narode, koje je Bog pozvao u svoje kraljevstvo time što im je javio rođenje Spasitelja Gospodina. Prikazuje ih se u vidu svih generacija (mladić, odrastao mukarac i starac) i rasa te na taj način predstavljaju sve ljude i kontinente.

Najstarijem, Melkioru, ime na hebrejskome znači ‘kralj svjetla’; “Baltazar” dolazi od asirskoga “Bel-tus-assar” što znači ‘Bog štiti njegov život’; a najmlađi nosi ime Gašpar, od perzijskoga “Kaspar” u značenju ‘čuvar blaga, rizničar’.

Evanđelist Matej piše kako su mudraci pratili betlehemsku zvijezdu i došli s istoka u Jeruzalem, kako bi se poklonili Kristu. U Jeruzalemu ih je primio kralj Herod. Zamolio ih je da se vrate kad nađu Isusa i kažu mu “gdje je dijete, kako bi mu se i on mogao pokloniti”. No, njegova je stvarna namjera bila “riješiti” se Isusa, ubiti ga, jer je predstavljao prijetnju njegovoj vlasti.

Mudraci su pronašli Isusa, no nikad se nisu vratili Herodu. Štoviše, evanđelje kaže kako su se kući “vratili drugim putem” jer su u snu bili upućeni da se Herodu ne vraćaju. Herod je zato odabrao stravično rješenje – naložio je vojnicima da pobiju svu mušku djecu, da se osigura od prijetnje koja bi ga mogla svrgnuti s trona. Otud i blagdan Nevine dječice u kršćanskom kalendaru, a koji se obilježava 28. prosinca.

Mudraci s Istoka donijeli su Isusu simbolične poklone, koji su na određen način i  proročanstvo o značaju “malog djeteta u jaslama”. Tamjan je dar za Boga, zlato za kralja, a plemenita mast – smirna (koja se inače koristi u procesu pripreme za ukop) u ovom slučaju predstavlja simbol Isusovog čovještva.

Uoči blagdana Sveta tri kralja u crkvama se tradicionalno blagoslivlja voda koju vjernici nose kućama i kojom se isti dan blagoslivlja narod, crkve i samostani. Posljednji su to dani božićnog vremena kroz crkvenu godinu, koje završava već u prvu nedjelju, odnosno 8. siječnja ove godine, kada se slavi blagdan Isusova krštenja.

Pravoslavni vjernici danas slave Badnji dan.

(www.icv.hr, foto: ilustracija) 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content