Cjelogodišnja briga Općine Crnac za svoje stanovnike, načelnik Damjan: Ponosni smo na naše projekte koji su iznimno važni za normalan život naših mještana

Općina Crnac je i u 2022. godini potvrdila kolika je opravdanost i važnost malih općina u Hrvatskoj. Cijele godine brinuli su o svim segmentima društvene zajednice, svim uzrastima stanovnika i maksimalno se trudili smišljati, pripremati i realizirati projekte koji će ovu općinu učiniti boljom, uspješnijom i ugodnijom za življenje.

Načelnik Mato Damjan i općinski tim neumorna su ekipa koja teži novim koracima u budućnost za dobrobit cijele općine. Prošla 2022. godina bila je godina napornog rada i pripreme vrijednih projekata te ostvarivanje niza već pripremljenih. Evo što o svemu kaže načelnik Mato Damjan.

Koje biste važne investicije izdvojili iz 2022. godine?

– U protekloj godini izdvojio bih izradu projektne dokumentacije za Centar za stare i nemoćne u Crncu, izgradili smo pješačke staze u Velikom Rastovcu i Starom Petrovom Polju, opremili mjesni dom u Starom Petrovom Polju, odnosno u njemu postavili teretanu. Bilo je tu još niz projekata koji su bili nužni i pokriveni općinskim proračunom, a koji su važni za normalan život mještana naše općine.

Po kojem ćete događaju pamtiti prošlu godinu, da je poseban u odnosu na ostale?

– Jedan od najvažnijih događaja je nastavak provedbe projekta ZAŽELI – faza III. Naime, Općina Crnac je jedna od prvih općina u županiji koja je započela s ovim projektom i na to smo iznimno ponosni, a budući da je stanovništvo naše općine u najvećem postotku starije životne dobi, taj projekt je iznimno važan kao i navedena izgradnja Centra za stare i nemoćne.

Na koji način kao Općina pomažete djeci, mladima, umirovljenicima, odnosno koje su demografske mjere našle svoje mjesto u proračunu za sljedeću godinu? Jeste li ove godine povisivali broj stipendija, potpora za novorođenče, iznos subvencija za kredite/potpore za izgradnju ili preuređenje obiteljske kuće…?

– U protekloj godini osigurali smo potporu za svako novorođeno dijete u iznosu od 1000 eura (7500 kuna), što će biti nastavljeno i u ovoj godini, kao i sredstva za rad Dječjeg vrtića “Lipa” Područni odjel Veliki Rastovac. I dalje ćemo sufinancirati prijevoz učenicima srednjih škola, kao i smještaj u domovima. Isto tako, osigurali smo i stipendije studentima. Za 2023. u planu je dodjela potpora za kupnju, gradnju i rekonstrukciju prve nekretnine u iznosu od 2000 eura (15.060 kuna), a umirovljenicima i osobama slabijeg imovinskog stanja osigurat ćemo pomoć za Uskrs i Božić.

Kako pomažete udrugama, sportu i njegovanju kulturne baštine?

– Svim udrugama s područja općine Crnac putem javnog natječaja odobravamo financijska sredstva i sustavno pratimo njihov rad. Vodimo brigu i o kulturnoj baštini pa smo tako u 2022. godini bili pokrovitelj izrade knjige, odnosno monografije “Općina Crnac – pregled povijesti povodom 550 godina od prvog spomena naselja Crnac” autor Branka Begovića, koja je otkrila mnoge važne povijesne datume vezane uz općinu, a koje ćemo nastojati obilježavati kako bismo očuvali povijesti mjesta i općine Crnac.

Koje investicije očekujete u 2023. godini i koje promjene možete očekivati u odnosu na ovu godinu?

– Prije svega tu je već spomenuta izgradnja Centra za stare i nemoćne u Crncu, Polivalentnog centra u Crncu, izgradnja kanalizacijskog sustava, a svakako je u planu izrade projektna dokumentacija za izgradnju doma u Novom Petrovom Polju – zaključio je načelnik Mato Damjan.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content