Čuvaju tradiciju svinjokolje: I ove godine u Gradini velik broj ljubitelja ovog starog slavonskog običaja

Dolazak hladnijih dana sa sobom donosi i poslove koji se najčešće rade u tom razdoblju kada se temperatura zraka spusti blizu ‘ništice’. Zbog klimatskih promjena već izvjesno vrijeme ne možemo govoriti o onim hladnim zimskim danima kakvima su obilovala prijašnja vremena, ali neki poslovi zbog toga ne mogu čekati nego ih treba obaviti. jedan od tih je i kolinje ili kako u Slavoniji govore svinjokolja, koju su naši stari započinjali obično krajem studenoga ili u prvoj polovici prosinca, odnosno bliže Božiću kako bi bilo svježeg mesa za blagdansku sarmu.

Prije u selima, pa čak i manjim gradovima poput Virovitice, skoro da nije bilo kuće koja nije ‘držala’ svinje, tako da je svatko klao onoliko koliko je mogao, odnosno koliko mu je trebalo s obzirom na brojnost obitelji. Naravno, s vremenom se to promijenilo i svinjokolja je postala posao uzgajivača svinja, a za većinu drugih ona je samo tradicija koje se rado prisjećaju.

Naselje Gradina jedno je od onih u Virovitičko-podravskoj županiji koje već duži niz godina ovaj običaj priređuje za sve žitelje svog mjesta, a ove je godine na prostoru Sportskog centra Gradina “palicu” organizatora u svoje ruke uzela Lovačka udruga “Sokol” iz Gradine koja djeluje od 1993. godine, ima 32 člana i posjeduje 4.132 hektara lovišta, a na čelu udruge je iskusan lovac Marijan Podnar koji nam je rekao nešto o samoj ideji organiziranja tradicionalnog Gradinskog kolinja.

-Lovačka udruga “Sokol” Gradina po prvi je put organizator ove kulinarsko-zabavne manifestacije. Ideja za to došla je sasvim spontano jer Gradina ima dugu tradiciju ovog događaja kojem je namjera evocirati uspomene na tradicionalne seoske poslove, ali i prikazati mladoj generaciji kako se nekad radilo i živjelo. S obzirom da se radi o zanimljivom i nadasve kulinarskom događaju, ovdje se okupilo mnogo mještana i gostiju što je ujedno i dokaz povezanosti ljudi u Gradini i potreba da daju i svoj obol ovoj manifestaciji – rekao je Marijan Podnar, a tu činjenicu potvrdio je i podatak da su sponzorstvo Gradinskog kolinja preuzele Mesnice i klaonice Šuvak, tvrtka Gumix Elastor, Udruga žena “Smirino”, Vatrogasna zajednica općine Gradina, Braniteljska udruga UDVDR-a Ogranak općine Gradina, NK Gradina i Općina Gradina.

20230114_113759_1280x960

Zajedno s brojnim mještanima i gostima, na kolinju je nazočan bio i načelnik općine Gradina Josip Vučemilović – Jurić koji je tom prigodom iskazao zadovoljstvo ovim događajem.

-Ovdje se okupio velik broj mještana, tako da slobodno možemo reći da smo uspjeli u nakani da podsjetimo ljude na neke stare tradicionalne običaje gradinskog kraja, ali da im ponudimo i bugućnost da ovaj lijepi subotnji dan provedu zajedno sa svojim obiteljima, prijateljima i sumještanima. Prostor Sportskog centra Gradina pokazao se idealnim za provedbu ove aktivnosti i vjerujem da ćemo i narednih godina to ovdje organizirati – rekao je načelnik.

Kolinje se obavljalo po starim običajima i svatko od sudionika imao je neki zadatak. Sve to svojim stručnim okom nadzirao je mesar Predrag Šuvak, a rezultat je bio izvrstan okus i miris mesa, upotpunjen mirisom ukusnih langošica i kolača koje je pripremila Udruga “Smirino”.

Ni ova fešta nije prošla bez dobre kapljice, ali i odlične glazbe za koju se pobrinuo poznati glazbeni sastav “Suhopoljski tamburaši”.

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content