Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice obilježen u OŽB Našice

U Općoj županijskoj bolnici Našice danas (ponedjeljak) je obilježen Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice.

“Dan mimoza” je već tradicionalno simbol borbe protiv ove opake bolesti koja godišnje u prosjeku oduzima i do 100 života u Hrvatskoj. S ciljem prevencije i ove su godine djelatnici OŽB Našice dočekali pripadnice nježnijeg spola te u “žutom” tonu, mimozama i balonima, informirali žene o važnosti prevencije i pravovremenog otkrivanja raka vrata maternice.

Kako je tom prigodom istaknula dr. Blaženka Žužanić – Klapan žensko, rukovoditeljica odjela za ginekologiju i opstetriciju, intimno zdravlje je vrlo krhko, baš poput cvijeta mimoze i upravo je stoga važno odazvati se na preventivne, ali i dolaziti na redovne preglede.

– Danas smo u sklopu Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice podijelili mimoze i edukativne materijale, a sve s ciljem prevencije ove opake bolesti koju se može vrlo lako i u vrlo kratkom vremenu otkriti i spriječiti. Ginekološki pregled, u sklopu kojeg se onda obavlja i Papa test koji predstavlja jednostavnu, sigurnu i bezbolnu metodu, koja otkriva i sva patološka stanja u smislu premalignih oštećenja vrata maternice koja vremenom, ukoliko se ne liječe, mogu dovesti do razvoja raka vrata maternice. Osim te takozvane sekundarne prevencije tog probira i redovitih ginekoloških pregleda imamo još i primarnu prevenciju koja se radi, a to je cijepljenje protiv najčešćeg uzročnika raka vrata maternice, odnosno humanog papiloma virusa. Ovdje je bitna i suradnja više institucija, ne samo zdravstva, nego i školstva, obitelji, a ponekad i socijalne službe – rekla je Žužanić – Klapan.

Dino Vida, v.d. ravnatelja rekao je kako se u siječnju svake godine obilježava “Dan mimoza” i da je prvi mjesec u godini tradicionalno posvećen borbi protiv raka vrata maternice.

– Ove godine, unutar bolnice, postavili smo mali štand čija je svrha pokazati koje rizike bolest nosi, ali i kako ju možemo prevencijom spriječiti. I ovog puta koristim priliku i pozivam sve žene da se, ukoliko se pojave simptomi, jave svom liječniku opće prakse, a potom i kod nas u ambulantu u Općoj županijskoj bolnici Našice, na Odjel ginekologije – izjavio je Vida.

Hrvoje Šimić, dogradonačelnik Našica i saborski zastupnik naglasio je kako edukacijom, cijepljenjem i probirom možemo postići ciljeve Svjetske zdravstvene organizacije, eradikaciju raka vrata maternice.

– U Općoj županijskoj bolnici Našice redovito se promoviraju i obilježavaju ovakvi datumi, početak godine je “rezerviran” za obilježavanje borbe protiv raka vrata maternice kako na svjetskoj razini, tako i na nacionalnoj razini. U Našicama i Đurđenovcu proveli smo promotivne akcije koje ukazuju na važnost ove bolesti. Grad Našice konstantno prati sve aktivnosti koje se održavaju u našoj bolnici, ali i javnom zdravstvu. Želja nam je kampanjama potaknuti građane o brizi za vlastito zdravlje, a osim predavanja i savjetovanja o karcinomu dojke, u planu je i obilježavanje Dana borbe protiv endometrioze i borbe protiv ovisnosti – istaknuo je Šimić, te iskoristio priliku i posebno pohvalio djelatnike OŽB Našice.

Podsjetimo, cvijet mimoze izabran je kao simbol borbe protiv raka vrata maternice jer mimoza u mnogim kulturama simbolizira ženu, slobodu, emancipaciju i osjećajnost, a činjenica da cvjeta u hladnim uvjetima pokazuje snagu i otpornost koju bi svaka žena trebala imati kad je u pitanju njezino zdravlje. Cvijet mimoze je dakle savršen simbol za senzibilizaciju javnosti o važnosti edukacije, prevencije i ranog otkrivanja raka vrata maternice.

(www.icv.hr, eš, foto: E. Šubić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content